Clara Nellist wint ATLAS award voor online rondleidingen duizenden bezoekers

23 juni 2022

Ongeveer veertig virtuele rondleidingen met duizenden bezoekers in de ondergrondse ATLAS-detector leidde Nikhef-onderzoekster Clara Nellist de afgelopen jaren, meestal in de coronatijd. Donderdag krijgt ze daarvoor een ‘outstanding achievement award’ van het experiment.

De prijs, zegt de Britse Nellist nadrukkelijk, is voor het team dat de virtuele rondleidingen door het ATLAS-experiment bij CERN organiseert. “We hebben in de loop der jaren misschien wel honderdduizend belangstellenden ons experiment en ons werk laten zien via online rondleidingen”, schat ze. “Live zou dit nooit mogelijk zijn.”

Zulke online tours met een cameraploeg en een internetverbinding zijn een uitgelezen kans om bijvoorbeeld schoolkinderen kennis te laten maken met CERN en de experimenten daar. Nellist: “,,Op mijn eigen school was er in die tijd echt geen geld om naar Genève te reizen. Virtueel is dat natuurlijk geen enkel probleem. Het enige wat je nodig hebt is internet en wat tijd.”

“Wat je hoopt is dat je studenten inspireert en interesseert voor deeltjesfysica. Experimenten als ATLAS kunnen niet zonder nieuwe studenten en onderzoekers. Daarnaast zijn de rondleidingen ook goed om alle mythes rond CERN en deeltjesonderzoek te ontkrachten. Je laat heel direct zien dat we heel open zijn en niets te verbergen hebben. Bij CERN hebben alleen de deeltjes geheimen.”

“Voor mezelf is het werk trouwens ook heel leerzaam. Je krijgt vaak heel goede vragen van de bezoekers, die je weer aan het denken zetten over wat je eigenlijk wilt weten en waarom. Als je alleen maar analyseert en codeert, is het makkelijk om dat te vergeten.”

Eerder promoveerde Clara Nellist in Manchester en nu is ze fellow aan de Radoud Universiteit in Nijmegen. Ze doet wetenschappelijk onderzoek bij ATLAS en Nikhef naar met name de top quark.

De afgelopen jaren heeft ze echter ook bekendheid verworven met haar korte videoclips over CERN en deeltjes op TikTok, een sociaal medium voor met name jonge kijkers. Vernieuwend en verfrissend, vond het Britse natuurkundetijdschrift Physics World.

Nellist: “Met TikTok bereik je veel mensen die uit zichzelf nooit wetenschap zouden opzoeken. Dat maakt het beperkt, maar zeker interessant voor outreach. Je zendt breed uit en hoopt hier en daar wat interesse te wekken. En ik leer er ook veel van. Bijvoorbeeld dat je heel goed moet weten wat je wilt zeggen. Voor geklets is geen ruimte en geen geduld.”

Vanaf september werkt Clara Nellist als assistent-professor aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze vooral practica voor jongere studenten zal ontwikkelen en verzorgen. “Het gaat daar om natuurkundig experimenteren in de breedste zin van het woord, maar onvermijdelijk zullen er wat elementen over deeltjesfysica binnensluipen,” zegt ze.