Nikhef-onderzoeker Marcel Merk in artikel Oost-Online: Waarom is er niet niks?

17 december 2024

Ons universum begon met de oerknal. Hoe ontstonden toen de bouwstenen van materie waaruit uiteindelijk leven wordt gevormd? En wat is er gebeurd met de antimaterie die ook vrijkwam bij de oerknal? Natuurkundige Marcel Merk probeert de geheimen van de kleinste deeltjes te ontrafelen en de rol die zij spelen in het ontstaan van het universum.

‘Laten we wel wezen,’ en Merk slaat met zijn hand op zijn bureau, ‘waarom gaat mijn hand niet door het bureau heen als ik erop sla? Wat gebeurt hier eigenlijk? Dat hield me als kind al bezig.’ Hij legt uit hoe materie uit atomen bestaat. ‘Een kern met daaromheen een elektron en negenennegentig komma negenennegentig procent helemaal niks. Dus je slaat eigenlijk met niks op niks. Wat gebeurt er dan…?’ Hij antwoordt zelf: ‘Ja, dat zijn dus elektrische krachten, veroorzaakt door elektronbanen in die atomen die elkaar afstoten. Die voel je pas als je vlakbij komt.’ De raadselen der aarde. Het belooft een interessant gesprek te worden.

Deeltjesversnellers
Hij heeft me net rondgeleid door het Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica. Hier, op het Science Park, vindt onderzoek plaats naar de kleinst mogelijke, elementaire, deeltjes, aan de hand van botsingen in deeltjesversnellers. Dat gebeurt veelal in internationale samenwerkingsverbanden. De onderzoeksprojecten van het Nikhef gebruiken meetapparatuur die wel vaak in het instituut zelf gemaakt wordt, maar dan is ondergebracht bij versneller-installaties zoals het CERN in Genève.

Lees verder op de website van Oost-Online: https://oost-online.nl/waarom-is-er-niet-niks/

Bron: Oost-Online

Foto Frank Schoevaart