next up previous
Next: De Resonantie Up: HADRON STRUCTUUR Previous: Diffractieve Verstrooiing

Resonanties

Figuur 37 toont dat wanneer de wisselwerking tussen twee deeltjes (we gebruiken weer $b$ en $t$ voor het ingaande kanaal) een attractieve component bevat, er gebonden toestanden, aangeslagen toestanden, en resonanties kunnen optreden (kijk bijvoorbeeld naar het niveauschema van het waterstofatoom voor de wisselwerking).

Figure 37: Schematische voorstelling van de mogelijk gebonden toestanden, aangeslagen toestanden en resonanties in het potentiaalmodel.

De grondtoestand kan - dat moet echter niet - stabiel zijn (). De aangeslagen toestanden kunnen door emissie van $\gamma$-quanta vervallen naar de grondtoestand. Bij hoogaangeslagen deeltjestoestanden kunnen in plaats van $\gamma$-quanta ook mesonen (, enz.) of fermionparen (bijvoorbeeld ) uitgezonden worden. Hoog aangeslagen toestanden kunnen vaak in reacties met verschillende ingangskanalen geproduceerd worden. In alle gevallen is de werkzame doorsnede voor de overgang van begintoestand $i$ naar eindtoestand $f$ bij benadering43 door de volgende uitdrukking gegeven (de Breit-Wigner relatie)

(64)

waarbij de energie in het zwaartepuntsysteem; , , en de spin van de desbetreffende deeltjes; , met $p$ de impuls van de reactiedeeltjes in het zwaartepuntsysteem; , de branching ratios (in plaats van en kunnen we ook de partiële breedten, gebruiken); en is de reeds eerder gedefinieerde breedte van de resonantie, en hangt af van de levensduur $\tau $, volgens .

Figure 38: Links: Feynman diagram voor de botsing $b+t \rightarrow 1+2+..+n$, waarbij een resonantie als tussentoestand optreedt. Rechts: werkzame doorsnede voor het proces.

Figuur 38 toont de botsing $b+t \rightarrow 1+2+..+n$, waarbij er als tussentoestand een resonantie optreedt. De partiële breedte is een maat voor de waarschijnlijkheid voor de vorming van de resonantie uit een begintoestand $i$, terwijl een maat is voor de waarschijnlijkheid dat de gevormde resonantie vervalt naar eindtoestand $f$. is bijvoorbeeld gelijk aan nul als een behoudswet de desbetreffende overgang verbiedt. Er geldt

(65)

Naast de resonantieenergie , de partiële breedte , en de totale breedte kunnen aan een resonantie ook andere quantumgetallen (spin , isospin , vreemdheid, pariteit, enz.) toegeschreven worden.

Er zijn resonanties die uiterst oninteressant zijn - wie interesseert zich nu voor enkele44 van de duizenden resonanties in het systeem $^{238}$U + $n$? Andere resonanties zijn fascinerende objecten en hun ontdekking heeft soms belangrijk bijgedragen tot het verkrijgen van nieuwe inzichten45. Dit is vooral het geval indien de resonantie met enige rechtvaardiging gezien kan worden als een zelfstandig deeltje. In het volgende bespreken we enkele voorbeelden.



Subsections
next up previous
Next: De Resonantie Up: HADRON STRUCTUUR Previous: Diffractieve Verstrooiing
Jo van den Brand
2002-03-25