Outreach

Ivo interview

Menu:


Publieke lezingen, muurformules en 'De Melodie van de Natuur'

Ik vind het belangrijk dat wetenschappers ook buiten de muren van de universiteit over hun onderzoek vertellen. Er zijn veel inhoudelijk argumenten om dat te doen, maar daarnaast is het ook gewoon een bron van positieve energie. Voor mij wel tenminste. Naast publiekslezingen en het vertellen over de deeltjesfysica op de radio heb ik de afgelopen jaren ook gewerkt aan de Leidse muurformules en een populair wetenschappelijk boek geschreven. Op deze pagina wat informatie en bijbehorende links voor elk van die drie elementen.

[todo: lijst met alle dingen in de media (radio, tv,kranten, online)]


De Melodie van de Natuur

Ik heb een populair wetenschappelijk boek geschreven over de deeltjesfysica: 'De Melodie van de Natuur'. Het boek beschrijft welke geheimen we de afgelopen honderd jaar als natuurkundigen aaan de natuur hebben weten te ontfutselen en hoe dit uiteindelijk heeft geleid tot de ontdekking van het Higgs boson door experimenten bij de Large Hadron Collider op het Europees centrum voor deeltjesfysica, CERN in Geneve. Het boek sluit af met de dingen waar we als wetenschapers wakker van liggen; die grote open vragen waar we maar geen antwoord op kunnen vinden. Het boek (2018, Atlas contact) zal vertaald worden in het Kroatisch en het Engels.
Ik heb een De Melodie van de Natuur webpagina gemaakt waar ik probeer alle informatie over het boek te verzamelen. Interviews, recensies, praatjes etc.


Muurformules

Samen met de kunstenaars van stichting Tegen-Beeld ben ik samen met natuurkundige Sense Jan van der Molen bij een project betrokken dat in navolging van de beroemde Leidse muurgedichten ook tien 'Leidse' natuurkundige formules in de binnenstad van Leiden in de publieke ruimte op te nemen: de Leidse muurformules.

Het project bestaat uit tien muurformules, waarvan er op dit moment al zes muurformules in Leiden zijn te bewonderen. Nog vier te gaan dus. Op de website vind je meer achtergrond over elk van de formules, de link naar de standswandeling.

Het project heeft veel aandacht gehad in de media, van het Leids dagblad, Nature Communications , New Scientist, een lang item bij BNR Nieuwsradio en El Pais tot NRC en foto's in de Volkskrant, zelfs twee keer.


Public outreach talks (in Dutch)

During the year, many groups visit Nikhef to learn about (astro-)particle physics and together with many enthouiastis colleagues we give introduction talks & tours to high-school students, people from the general public, bachelor and master students from other universities etc.

A selection of outreach talks during the last 4 years:

Talks in 2018

Talks in 2017

Talks in 2016

Talks in 2015