Stage en afstudeermogelijkheden:

Silicon Strip Detectoren

ATLASlogo.gif (2833 bytes)

ATLAS


Het NIKHEF is nauw betrokken bij de ontwikkeling van verschillende onderdelen van de ATLAS detector.  Deze detector zal de botsingen van hoog-energetische protonen onderzoeken en begin 2005 operationeel worden bij de Large Hadron Collider (LHC) op CERN in Genève.  Centraal binnen ATLAS bevindt zich de vertex en 'tracking' detector ('Inner Detector').  Doel van dit onderdeel is om de sporen van geladen deeltjes welke bij de botsingen vrij komen, te reconstrueren in de 3-dimensionale ruimte. Tevens kan hiermee de positie van de proton-proton botsing en de impuls van de deeltjes nauwkeurig bepaald worden.  Plaatsbepaling geschiedt met behulp van halfgeleider sensoren gebaseerd op silicium.  Zowel pixel- als strip geometrie wordt toegepast.  Het geladen deeltje passeert het silicium en ioniseert het materiaal.  De electronen welke zo vrij  komen, worden afgevangen en vervolgens aan een versterker toegevoerd.

Aangezien een groot ruimtelijk volume afgedekt moet worden, zal de detector uit vele segmenten opgebouwd moeten worden, de zogenaamde silicon modules.   Deze detectormodules maken gebruik van van twee of vier siliciumschijven.  Bij het ontwerp is zeer lang gestudeerd op het optimaliseren van parameters als de uitleessnelheid en een zo gering mogelijke massa.  Het voorbereiden van de productie is een uiterst complex proces dat gebeurt in samenwerking met een groot aantal buitenlandse instituten.  Om het bouwen van zo'n detector-module  'in de vingers' te krijgen, construeren we bij het NIKHEF diverse prototypes.

Werkzaamheden m.b.t. de stage/afstudeerpositie omvatten:

het laten werken van en meten aan de complexe uitleeschip

het meten van de karakteristieken van de silicium detectie-schijven

het opzetten van een automatisch uitmeetsysteem om de positie van de siliciumschijven t.o.v. referentiepennen te bepalen


Nadere informatie kan worden ingewonnen bij:

Prof. Dr. Ing. B. van Eijk

Dr. F. Hartjes (NIKHEF, tel. 020-592 5010, email F.Hartjes@nikhef.nl)

backpict.gif (191 bytes)


Laatste wijziging: 12 January 1999 email:  vaneijk@nikhef.nl

top.gif (274 bytes)