Articles Comments

Stan Bentvelsen » press » LHC botser in de volkskrant

LHC botser in de volkskrant

Blogs over de LHC-botser

14/06/08, 00:00

Nog dik twee weken en dan moeten de eerste protonen rondvliegen in de nieuwe LHC-versneller in Genève. De Large Hadron Collider, gebouwd in een 27 kilometer lange ondergrondse ring, laat protonen botsen met ongekend hoge energie….

Hoogleraar experimentele hoge energiefysica Stan Bentvelsen van de Universiteit van Amsterdam en deeltjeslab Nikhef is een van de duizenden wetenschappers die de afgelopen jaren meebouwden aan het LHC-project. Hij ontwierp en construeerde een deel van de immense Atlas-detector, een kathedraalgrote deeltjesvanger, die de banen en energie registreert van brokstukken die van botsende protonen vrijkomen. De komende weken houdt hij op de blogsite van de Volkskrant de vorderingen met de versneller en zijn detector bij: volkskrantblog.nl/lhc.

Gebotst wordt er voor de zomer overigens nog niet. Eerst moet de LHC zelf worden ingeregeld. De bundels moeten scherp en schoon zijn, de machine stabiel. En intussen worstelen fysici als Bentvelsen met hun systeem.

Ook op andere wijze kunnen belangstellenden meekijken in Genève. Theatergezelschap AdHoc werkt al tijden aan de documentaire Higgs, over de nieuwe versneller en wat ermee zal worden ontdekt. Stan Bentvelsen is daarin een van de hoofdpersonen. Volg de making of van deze documentaire op weblogs.hollanddoc.nl/higgs/.

Filed under: press

Comments are closed.