Articles Comments

Stan Bentvelsen » Uncategorized

Physica prize 2013

Stichting Physica heeft de prijs voor 2013 toegekend aan de de ontdekking van het Higgs deeltje. Frank Linde en ik mochten de prijs in ontvangst nemen, namens de Nederlandse Atlas groep, op 19 april tijdens de NNV dag in Delft. Tijdens de avondlezing “de Jacht op het Higgs” hebben Frank en ik de ontdekking bij de LHC gepresenteerd. De presentatie van Frank is hier te vinden. Mijn presentatie is te downloaden in pdf formaat. … Read entire article »

Filed under: Uncategorized

Science Café Nijmegen

In café “the Shamrock” in Nijmegen organiseert Eric Stoffels regelmatig een Science Café. Op 11 maart was ik uitgenodigd om samen met Eric Opdam te komen vertellen over ‘symmetrie’ en het belang van symmetrie in de natuurkunde. Eric hield een verhaal over symmetrie aspecten in de wiskunde. Natuurlijk een prachtig onderwerp – waar veel over te zeggen is. Hier zijn de slides die ik liet zien. … Read entire article »

Filed under: Uncategorized

Plenair presentation FOM Veldhoven

At the annual FOM meeting in Veldhoven, I presented on behalf of the ATLAS/Nikhef group the discovery of the Higgs particle in 2012. Transparencies of this presentation are available in pdf format. … Read entire article »

Filed under: Uncategorized

Ontdekking van de Higgs – presentatie

Hier kun je de transparanten vinden van de presentatie in Paradiso in de serie “Aap, noot, Higgs” – van zondag 10 februari 2013. Paradiso lezing transparanten … Read entire article »

Filed under: Uncategorized

Higgs or no Higgs at the LHC  (verslag van een projectruimte bij FOM) Ten tijde van de start van deze projectruimte was de LHC nog niet van start. Inmiddels heeft de versneller een zeer succesvol jaar achter de rug, waarbij ATLAS een grote hoeveelheid botsingen heeft geregistreerd. Afgelopen december werd een eerste ‘hint’ van het bestaan van het Higgs deeltje bekend gemaakt. Hoewel daarmee de ontdekking  van het Higgs deeltje slechts een kwestie van tijd lijkt, maakt het de studie van deze projectruimte, Higgs of geen Higgs, niet overbodig. Het onderwerp van de projectruimte is de studie en analyse van botsingen tussen W-bosonen bij hoge energie. Dit is een zeldzaam proces waarbij virtuele quarks in beide protonen een W-boson afstralen die vervolgens met elkaar een harde interactie aangaan. Dit proces wordt beschreven in … Read entire article »

Filed under: Uncategorized