Articles Comments

Stan Bentvelsen » contact

contact


Prof Stan Bentvelsen

Nikhef
Science park 105
1098 XG Amsterdam
tel: +31 20 592 5001
mobile: 06 5 1111 284
email: stanb(at)nikhef.nl 

and

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI)
Institute of Physics (High Energy Physics)
University of Amsterdam

Science Park 904
1098 XH Amsterdam
Telefoon portier: +31 20 525 8626
receptie-fnwi@uva.nl

University home page 

Ontdekking van het Higgs deeltje op 4 juli 2012

We kunnen er niet meer omheen; de data spreekt voor zich. De observatie van dit nieuwe deeltje brengt inzichten die wat mij betreft verder reiken dan alle ontdekkingen in de deeltjesfysica van de afgelopen 30 jaar. Dit resultaat is mogelijk gemaakt door een wereldwijde collaboratie wetenschappers en technici, met cruciale bijdragen vanuit Nederland.
Alles wijst erop dat het om een Higgs-deeltje gaat, maar meer metingen zijn nodig om te zien of de eigenschappen van dit deeltje overeenkomen met de voorspellingen. De deeltjesfysica beleeft een fantastische tijd, waarin de experimentele antwoorden op fundamentele vragen centraal staan.

Onderzoekthema:

De wereld van de elementaire deeltjes wordt beschreven door het zogenoemde ‘Standaard Model’. Je kunt de stand van zaken van dit model als volgt samenvatten:

  • Het Standaard Model is de meest succesvolle theorie ooit. Alle observaties aan elementaire deeltjes en hun onderlinge wisselwerkingen zijn in overeenstemming met het Standaard Model.
  • Het Standaard Model voorspelt het bestaan van het Higgs deeltje. Het Higgs deeltje representeert het ontbrekende stuk dat essentieel is voor de beschrijving van de massa van deeltjes.
  • Het Standaard Model is niet kompleet, zit esthetisch niet mooi in elkaar en laat veel vragen onbeantwoord. Het Standaard Model kan niet de ultieme theorie zijn; het bevat bijvoorbeeld geen beschrijving van de zwaartekracht.

Het Atlas experiment bij de Large Hadron Collider rond Geneve, Zwitserland, zal in het bestaan van het Higgs deeltje aantonen – of zijn bestaan uitsluiten. Mogelijk worden er nog veel meer nieuwe vormen van materie gevonden en krijgen we grip op een aantal van de onbeantwoorde vragen van het Standaard Model.

De theorie heeft het te lang zonder experiment moeten doen. Met de start van de Large Hadron Collider gaat de hoge energie fysica een nieuw tijdperk in. Het is een triomf als de donkere materie in ons heelal geïdentificeerd kan worden met nieuwe, vooralsnog onbekende elementaire deeltjes. Het zal ons begrip van het universum veranderen en de kosmologie en deeltjesfysica op een spectaculaire manier samenbrengen.

Comments are closed.