Het huis voorbereiden voor de winter
Aangezien het huis gelegen is in de bergen (Alpi Apuane) kan het er in de wintermaanden koud worden. Het is dan ook van belang om de boel te beschermen tegen bevriezen door het nemen van een aantal simpele maatregelen tegen vorstschade.
Water:
De hoofdkraan dicht draaien. De hoofdkraan bevindt zich in de buurt van de Capanna (loop vanuit het huis naar de Capanna, ga 4 meter naar rechts het tweede terras op. De exacte locatie is aangegeven met een houten stok met oranje vlag).
De tapkraan in het keukenkastje onder het aanrecht openen en open laten staan. Hierdoor wordt het hele waterleidingsnet afgetapt. Dit moet op het laagste punt gebeuren.
U moet niet denken dat water dat ergens in een leiding blijft staan niet gevaarlijk is zolang het niet ingesloten zit. Een waterrestje in een leiding bevriest steeds vanuit de uiteinden, een beetje water wordt dus onherroepelijk ingesloten, en dat kan bij verder bevriezen door zijn uitzetting de leiding laten knappen.
Overigens: Hoofd- en stopkranen die over een langere periode niet gebruikt worden hebben de neiging vast te gaan zitten. Dit geldt vooral in gebieden met sterk kalkhoudend water. Draai daarom minimaal eens per seizoen de hoofdkraan, circuitkranen en aftapkraantjes een paar keer open en dicht of omgekeerd, ook die van de boiler! En als het een kraan betreft die gewoonlijk open moet blijven staan: na het uiteindelijke openzetten een halve slag terugdraaien (dan kan de kraan niet door het thermisch uitzetten vast gaan en u houdt in beide draairichtingen bewegingsruimte voor het geval de kraan toch wat vastkalkt). Heel verstandig is het dat soort kranen om de paar jaar te demonteren, te reinigen, met kranenvet, koper- of grafietpasta te behandelen en zo nodig de stopbuspakking bij de spindel en de 'leertjes' te vervangen. Bij alle >smeermiddelen= moet u op drinkwatercompatibiliteit letten.
Riolen:
Voor de riolen zelf hoeft u niet te vrezen. Maar alle rioolaansluitingen waar water kan blijven staan en bevriezen verdienen bijzondere aandacht.
Toiletten:
De sifons (stankafsluiters) van wastafels/gootstenen, badkuipen en douches worden meestal door bevriezen niet beschadigd. Het porseleinen waterreservoir van een duoblok-WC en de WC-pot zelf zijn wel vorstgevoelig. Daarom na het afsluiten van het water de WC doorspoelen zodat de stortbak leeg is. Dan de WC-potten beschermen: eerst het waterpeil door “pompen” met de WC-borstel iets verlagen, dan of drie handenvol zout in de WC-pot gooien.
Verwarmen:
Het valt te overwegen om op 1 plaats een kleine elektrische verwarming te plaatsen. Aangezien het huis goed geïsoleerd is, zullen de kosten wel meevallen. Laat wel de buurman af en toe even checken of de stroom het nog doet. Bedenk dat 'anders' de huis (muren) en bijvoorbeeld de meubels misschien (te) vochtig worden. Tenslotte zijn Bison vochtvreters een aanrader.
Thermalint vorstbeveiliging is speciaal ontwikkeld om leidingsystemen vorstvrij te houden. Het systeem schakelt in bij 4°C resp. uit bij 7°C. Thermalint is een volledig automatisch verwarmingslint met ingebouwde thermostaat, verkrijgbaar in vastgestelde lengtes van 1 t/m 48 meter. Thermalint is snel te installeren en vormt in combinatie met buisisolatie de definitieve oplossing voor bevroren leidingen. Het grote voordeel van Thermalint is dat het systeem zelfregelend is. Dat wil zeggen dat het product niet onnodig elektriciteit verbruikt, maar op de juiste momenten in- en uitschakelt. Bij kunststof leidingen adviseren wij aluminiumtape op de leiding, onder de kabel aan te brengen om een betere warmtegeleiding te creëren. Beide systemen voldoen aan KEMA (NL), CEBEB (B), VDE (D) en PCBC (PL) keur. Bij elektrische 'tracing' is er een aantal aandachtspunten:
1. De plaatsing van de thermovoeler is erg kritiek.
2. De meeste tapes mogen niet ingekort worden en hiermee is de verleiding groot deze dubbel te leggen. Niet doen, dubbel leggen is in verband met mogelijke oververhitting (brandgevaar!) niet toegestaan! Inkortbare systemen zijn ook verkrijgbaar, maar erg duur.
Vaat- en wasmachine:
Zonder precieze kennis van de wasmachine en de aansluiting is het haast niet mogelijk hiervoor een sluitend advies te geven.
1. Nadat de hoofdkraan gesloten is, de toevoerslang aan de murkraan en aan de machine loskoppelen.
2. Muurkraan openen en open laten.
3. Plint van de wasmachine wegklappen.
4. Schoteltje onder de opening van het Pluisjeszeef plaatsen.
5. Pluisjeszeef eruit draaien en eruit laten (hierbij dient de programmaschakelaar op een bepaalde stand te staan).
De handelingen 3 t/m 5 staan zo in de handleiding van de machine (een oude
BOSCH van 1994). Niet bij iedere wasmachine of vaatwasser vind je in de
handleiding een opmerking over vorstbeveiliging! De fabrikanten hebben het wél
over vervallende garantie bij vorstschade!