Frank Linde leidt Europese Astrodeeltjesfysica

16 januari 2015

De General Assembly van het Europese Consortium voor Astrodeeltjesfysica (APPEC) heeft op 9 januari in Parijs Nikhef-onderzoeker Frank Linde gekozen als nieuwe voorzitter. APPEC is een consortium van 14 Europese onderzoeksorganisaties die hun krachten hebben gebundeld voor de coördinatie en financiering van het snel groeiende vakgebied Astrodeeltjesfysica. De Duitser Thomas Berghöfer is herkozen als secretaris-generaal. De (her)benoemingen zijn voor twee jaar.

APPEC heeft een ambitieuze roadmap voor de realisatie van de volgende generatie grote onderzoeksfaciliteiten voor het faciliteren van onderzoek op het snelgroeiende grensvlak van de natuurkunde en sterrenkunde. Enkele voorbeelden zijn detectoren voor directe detectie van gravitatiegolven, experimenten om neutrino-eigenschappen te bepalen (zoals KM3NeT), en faciliteiten voor onderzoek naar donkere materie en donkere energie.

Linde is recent na tien jaar teruggetreden als directeur van Nikhef. In een eerste reactie op zijn benoeming bij APPEC zegt hij: “Astrodeeltjesfysica gaat over ongelooflijk uitdagende en fundamentele wetenschappelijke vragen. Het zou zomaar kunnen dat we de komende jaren hele spannende ontdekkingen gaan meemaken. Topprioriteit voor mij zal zijn om de plannen voor een aantal grote onderzoeksfaciliteiten verder op de rit en gefinancierd te krijgen, in het bijzonder voor multi-messenger studies. Verder zou het goed zijn de banden met CERN te versterken."

Het volledige APPEC persbericht is hier te vinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting: 020-5925075 / 5922075 of per email.