Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Stages bij Mechanische Technologie

Bij de afdeling Mechanische Technologie (MT) werken zo'n 30 technici aan het ontwikkelen en realiseren van mechanische oplossingen voor de subatomaire fysica projecten waar Nikhef aan deelneemt. De te realiseren systemen zijn vaak complex en vereisen de nodige creativiteit van onze medewerkers om met slimme oplossingen te komen. De medewerkers van deze afdeling zijn opgeleid op verschillende niveaus (MBO, HBO en universitair) en in verschillende richtingen, zoals fijnmechanische techniek, werktuigbouwkunde en technische natuurkunde.

Bij de ontwikkeling van detectoren hebben we veelal te maken met tegenstrijdige eisen: extreme nauwkeurigheid, stijfheid en een minimale hoeveelheid materiaal. De gebruikte materialen moeten zoveel mogelijk transparant zijn voor deeltjes: dat wil zeggen, ze mogen de deeltjes niet hinderen. Deze tegenstrijdige eisen zorgen ervoor dat elk project een uitdaging is om tot de beste oplossing te komen.

Nieuwe technologieën

De toenemende complexiteit bij wetenschappelijke experimenten vereist vaak de toepassing van nieuwe technologieën, nieuwe materialen en het vinden van nieuwe oplossingen. Binnen MT worden onder andere de volgende technologieën toegepast: 3D ontwerpen, eindige elementen analyse (FEM), thermodynamica, CO2 koeling, composieten, lichte en starre constructies, vacuümtechniek, lastechnologieën en de meest uiteenlopende bewerking- en fabricagetechnieken. Toegepaste software hierbij is: Catia V5, Abaqus, EdgeCam, MathCad, MatLab, Maple, MapleSim, SmarTeam en Microsoft Office.

Erkend leerbedrijf
De afdeling Mechanische Technologie heeft regelmatig plaats voor stagiaires en afstudeerders van verschillende technische opleidingen op MBO of HBO niveau. Hoewel MT één afdeling is, zijn de werkzaamheden onder te verdelen in engineering en in een instrumentenmakerij. De instrumentenmakerij is een erkend leerbedrijf voor de opleiding: Researchinstrumentenmaker: 94360-niveau 4.

Afhankelijk van de opleiding die iemand volgt en persoonlijke interesses, wordt gekeken in welk project de ruimte en de beste mogelijkheden aanwezig zijn voor een stageopdracht. Vanuit de afdeling wordt een begeleider toegewezen die over voldoende deskundigheid beschikt.

Interesse?
Het aantal stageplekken op Nikhef is wel beperkt. Bij interesse in een stage bij de Mechanische Technologie kan je contact opnemen met personeelszaken.