Nationaal instituut voor subatomaire fysica
Nikhef gebruikers

14 september - Tweakers-documentaire over de LHC

Afgelopen week heeft Tweakers een driedelige videoserie gepost over de LHC, met o.a. Nikhef-onderzoeker Ivo van Vulpen. Bekijk hier alle afleveringen:

http://tweakers.net/tag/CERN/videos/

 

 

Terugluisteren: Aart Heijboer radio 5 Kennis van Nu

KM3NeT-programmeleider Aart Heijboer was 21 augustus te horen bij radio 5 Kennis van Nu. Luister hier het fragment. Vanaf 37:30min begint het interview.

 

 

Sportdag 2015: 11 september 2015

De FOM-sportdag 2015 wordt gehouden op vrijdag 11 september a.s. Klik hier voor alle informatie of klik op Sportdag 2015 in de linkerkolom.

 

 

Stan Bentvelsen bij de Kennis van Nu - terugluisteren

Afgelopen zondag 28 juni was Stan Bentvelsen te gast bij De Kennis van Nu op Radio 1.

Terugluisteren:

http://www.npowetenschap.nl/programmes/de-kennis-van-nu/Radio-1/2015/juni/natuurkundige-Stan-Bentvelsen.html

 

 

Kick-off meeting renovatie op 28 mei 2015

Op donderdag 28 mei wordt in het Spectrum een kick-off presentatie gehouden over de renovatie van het Nikhef-gebouw. Tijdens deze presentatie vertelt Stan over insteek van de renovatie, de planning en andere zaken.

Tijd: 12.00-12.30 uur
Locatie: Het Spectrum

We hopen dat jullie allemaal aanwezig kunnen zijn! Er wordt voor een broodje gezorgd. 

On Thursday 28 May a kick-off presentation will be held for the renovation of the Nikhef building. During this presentation, Stan will explain about the approach to the renovation, the planning and other aspects.

Time: 12.00-12.30 hrs
Location: Het Spectrum

We hope you can all be there! A sandwich will be provided. 

CT vervangt patchpanelen interne netwerk

De oude patchpanelen in de Nikhef serverruimte.
Een frisse start in 2015!

Terwijl de meeste Nikhef-medewerkers met kerstvakantie waren, werd er in het Nikhef-gebouw hard gewerkt. In een ruim van te voren, strak geplande operatie met een goede samenwerking tussen afdeling CT en Nikhef Housing, vond er in het datacenter een ingrijpende verbouwing plaats. De patchpanelen en bijbehorende patchverdeling moesten worden vervangen. Geen eenvoudige klus door de in de loop der jaren ontstane wirwar van kabels.

Naast de vervanging van patchpanelen en kabels werden ook een aantal nieuwe serverracks geplaatst. Niet alleen ogen de hardware en bekabeling van het interne Nikhef netwerk weer overzichtelijk, er zitten ook andere voordelen aan de renovatie. Het is nu mogelijk om een computer of laptop direct in ieder willekeurige netwerkpoort binnen Nikhef te steken en direct in te loggen. Het is dus niet meer nodig om aan dit aan CT door te geven, zodat zij de juiste computer kunnen ‘ompatchen’. Daarnaast is het netwerk ook ge-upgrade van 10Gb naar 100Gb.

Ronald Starink, hoofd afdeling CT, vertelt enthousiast over de verbouwing: "Dankzij het harde werk van een aantal gemotiveerde vrijwilligers, is de patch-infrastructuur in een paar dagen letterlijk tot de grond toe afgebroken en weer opgebouwd. Het is nu flexibeler geworden en makkelijker te onderhouden, ook in de toekomst."

Campus Challenge Nikhef, AMOLF en CWI

Lees hier meer over de Campus Challenge van Nikhef, AMOLF en CWI: online samenwerking faciliteren door gezamenlijk netwerk- en data-opslag.


25-09-2014 Tafeltennis- en dartmiddag gevolgd door barbecue

De PV organiseert voor haar leden een tafeltennis- en dartmiddag gevolgd
door een barbecue.

Je kan/mag aan alle onderdelen meedoen. Wel DUIDELIJK vermelden bij
inschrijven.

Voor de barbecue MOET je je aanmelden.

25 september a.s.
Plaats: het Spectrum.
Aanvang wedstrijden en borrel 16.00 uur.
Inschrijven bij Joke tot uiterlijk maandag 22 september 12.00 uur.

 


27-06-2014: FOM Sportdag

Dit jaar wordt de FOM Sportdag georganiseerd door Amolf en wel op vrijdag 27-6. Het zal plaatsvinden op de velden in de Watergraafsmeer (vlak bij Zeeburgia).

Als je mee wilt doen als team, individu of vrijwilliger (bv scheidsrechter), vul dan het inschrijfformulier in dat je onlangs ontving via de mail en stuur het op naar wim.gotink@nikhef.nl Uiterste inleverdatum is vrijdag 13-6.


15-05-2014: Voetbalwedstrijd (11 tegen 11) tegen Amolf

Wie doet er mee met de voetbalwedstrijd tegen Amolf op donderdag 15 mei?

De aftrap is om 15.00 uur. Na afloop is er samen met Amolf een BBQ voor spelers, supporter, arbitraal trio en overige mensen die honger hebben (oftewel, voor alle Nikheffers en Amolfers). Locatie: binnentuin/Spectrum.

Je kunt je aanmelden bij Fred Bulten. Als je een favoriete positie op het veld hebt, geef die dan vast door. Dan kunnen we proberen daar rekening mee te houden

Aanmelden voor de BBQ kan bij Joke onder vermelding van dieetwensen (vegetarisch/halal). Uiterste aanmeldingsdatum is 9-5-2014.

Let op: door de voetbalwedstrijd komt geplande tafeltennistoernooi te vervallen. Deze wordt naar een nog nader te bepalen datum verplaatst.

 


10-09-2013: Uitslagen FOM Sportdag

De uitslagen van de FOM Sportdag zijn bekend! Nikhef was met vijf teams weer goed vertegenwoordigd: Theorie (Free Giuseppe), R&D (Degrees of Freedom), MT (Nikhef Genius), ET (Extra Terrestrial) en Beheer (Gewicht in de schaal).


06-09-2013: Speciaal voor nieuwe medewerkers, drie maanden gratis fitness bij USC

Nieuwe medewerkers kunnen vanaf moment van aanstelling bij Nikhef nu ook profiteren van een gratis fitnesslidmaatschap van drie maanden bij USC, het sportcentrum van de HvA en de UvA. 

Je kunt terecht bij de verschillende vestigingen:

  • Universum (Science Park, Watergraafsmeer)
  • ClubWest (naast de ALO in Osdorp)
  • PCH Fitness (Spuistraat)
  • ASC (AMC Sportcentrum)
  • Amstelcampus sport & fitness 

Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Neem wel het contract of salarisstrook mee zodat men kan zien wanneer je in dienst bent getreden.

Meer informatie vind je op www.usc.uva.nl.


03-06-2013: Artikel met Patrick Decowski 'De jacht op het donkere deeltje'

Onlangs verscheen in Trouw een artikel met Patrick Decowski. Goed geschreven, de moeite waard om even te lezen.


15-05-2013: Krista de Roo in FOM expres

In de eerste editie van FOM expres van dit jaar verscheen in de rubriek Women in Physics Krista de Roo. Krista werkt op de afdeling Mechanische Technologie van Nikhef. "Maar daar ben ik wel een beetje een vreemde eend in de bijt hoor. [...] Ik ben een technisch onderzoeker, op een afdeling waar met name mechanici en technici rondlopen."

Lees het artikel >> 

14-05-2013: De Vries & Metman, easy access specialist knowledge IP related matters, opens next Thursday

De Vries & Metman, an Amsterdam-based top-tier patent attorney opens a sub-office at the SciencePark on the 16th of May. The office is located close to the ACE Venture Lab.

De Vries & Metman agreed with Amolf, Nikhef and 1&12 Ventures that it will provide the community of the Science Park easy access to specialist knowledge on IP related matters in all fields of technology.
Attorneys with industry experience will be available for helping inventors, start-ups and other organizations with questions on protection of inventions, know-how, brands, licensing and other IP related issues.

Website De Vries & Metman >>


25-03-2013: Start verbreding A10-Oost tussen Watergraafsmeer en Amstel

Rijkswaterstaat is maandag 18 maart j.l. gestart met de verbreding van de A10-Oost tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Amstel in de richting van Den Haag en Schiphol. Tijdens de werkzaamheden zijn de rijstroken richting knooppunt Amstel versmald en de vluchtstroken grotendeels afgesloten. Er geldt een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. Het verkeer moet rekening houden met een extra reistijd van ongeveer 10 minuten.

Meer informatie op de website van Science Park Amsterdam >>

Start construction work A10 between East / Amstel Watergraafsmeer

Recently Rijkswaterstaat started with the widening of the A10 between Watergraafsmeer and Amstel junction in the direction of The Hague and Schiphol. During the construction period (that will last until June 2014) the lanes in the direction to Amstel junction are narrowed and partly closed. There is a maximum speed of 90 kilometers per hour. The construction means an additional journey time of approximately 10 minutes.

More information on the website of Science Park Amsterdam (in Dutch) >>


11-02-2013: Oproep voor deelname Academische Jaarprijs

Jos Engelen nodigt aan NWO verbonden onderzoekers uit om mee te doen:

Geachte NWO-onderzoekers,

U doet wetenschappelijk onderzoek aan een NWO-instituut. Dat is de reden dat u dit bericht van mij ontvangt. Met plezier breng ik de Academische Jaarprijs 2013 onder uw aandacht: een prijs van 100.000 euro voor het onderzoeksteam dat de beste vertaling maakt van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek of specifieke doelgroepen. NWO is partner van deze prijs samen met KNAW, NRC-Carrière en VPRO/NTR.

NWO staat voor goed onderzoek en hecht er belang aan dat kennis die voortkomt uit wetenschappelijk onderzoek voor meer mensen toegankelijk is dan alleen vakgenoten en dat ook bij het grote publiek draagvlak is voor het investeren van publiek geld in wetenschap. We moedigen wetenschappers dan ook graag aan om hun kennis te delen.

De Academische Jaarprijs geeft wetenschappers een mooie kans om hun onderzoek onder de aandacht te brengen van het publiek. Ik hoop dan ook op een grote deelname van NWO-toponderzoekers! Tot dinsdag 2 april 2013 kunnen teams een voorstel indienen. Meer informatie en het wedstrijdreglement vindt u op: www.academischejaarprijs.nl

Met vriendelijke groet,

Jos Engelen, Voorzitter Algemeen Bestuur
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)