25 jaar www.nikhef.nl: Welkom op de eerste website in Nederland!

6 februari 2017

Even de treintijden checken? Die leuke vakantiefoto delen met je vrienden en familie? Dat liedje dat je op de radio hoorde terugluisteren?

Er was een tijd dat je de NS moest bellen voor je treintijden. Er was een tijd dat je bij je vrienden of familie langs moest gaan als je foto’s van je vakantie wilde laten zien. Er was een tijd dat je naar een platenzaak moest om het album te vinden waar dat nummer op stond.

Vandaag de dag is het allemaal mogelijk via het World Wide Web: websites die je alle informatie geven over je reizen, websites die je in staat stellen met iedereen over de hele wereld in contact te blijven, diensten die je praktisch alle muziek aanbieden die je maar kunt bedenken.

Het is een feit dat het www niet meer weg te denken is uit ons leven. Er is nu al een hele generatie jong-volwassenen die niet anders meer weet dan dat ze voor bijna alles gebruik kunnen maken van het web.

Maar wist je dat begin jaren ’90 de eerste Nederlandse website die van Nikhef was?

In 1989 schreef CERN-medewerker Tim Berners-Lee een voorstel voor wat in 1991 gepresenteerd zou worden als het World Wide Web. Berners-Lee wilde een platform ontwikkelen waarop fysici over de hele wereld die onderzoek deden op CERN, hun onderzoeksdata konden uitwisselen. Nikhef-medewerker Willem van Leeuwen bezocht in 1991 een van de workshops over het WWW en datzelfde jaar kwam de eerste webserver info.cern.ch in de lucht. Het jaar daarop al kwam de website van Nikhef online: nic.nikhef.nl. De e-mail die Wim van Leeuwen in februari 1992 aan Tim Berners-Lee stuurde is een stukje Nikhef-geschiedenis geworden, hij beschrijft hierin de problemen waar hij nog op stuitte voordat de website live kon. En zo kregen we uiteindelijk in februari 1992 de eerste website van Nederland (en de derde ter wereld).

Het is iets waar we als instituut trots op zijn, maar het laat ook zien dat fundamenteel onderzoek soms verrassende toepassingen heeft. Wie kon zich drie decennia geleden voorstellen dat zo’n onmisbaar stuk techniek dat zo wijdverspreid gebruikt wordt, uit de deeltjesfysica voort zou komen?

Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat de derde website van de wereld live ging. Onze website heeft in die 25 jaar verschillende gezichten gehad, en in 2016 ging een geheel nieuwe WordPress-site live. Zo’n online platform voor informatie-uitwisseling als een website blijft altijd in ontwikkeling, en wij willen er vooral voor zorgen dat de website een belangrijk doel blijft dienen: het informeren van onze verschillende doelgroepen over het fantastisch mooie onderzoek dat we doen en de mensen erachter!

 

De Nikhef website door de jaren heen, startend met de linemode browser links bovenin en onderaan de meest recente homepage van Nikhef.

Lees meer:

Nieuwsbericht Nikhef over 25-jarig bestaan www.nikhef.nl (6 februari 2017)