Voor docenten

Ter info: Het programma ‘Leraar in Onderzoek’ wordt helaas door gebrek aan financiering niet meer aangeboden.

1. Dutch CERN Teacher Programme

Jaarlijks organiseert Nikhef samen met CERN het ‘Dutch CERN Teacher Programme’. Dit 4-daagse programma biedt docenten natuurkunde de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan CERN. Er zijn Nederlandstalige lezingen en rondleidingen, gegeven door wetenschappers die werkzaam zijn op CERN.

Het Dutch CERN Teacher Programme maakt het mogelijk om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen in de deeltjesfysica. Wetenschappers zullen u vertellen over de laatste methodes die worden gebruikt in zowel de theorie alswel de techniek.

Het Dutch CERN Teacher Programme wordt jaarlijks in het najaar georganiseerd. CERN heeft alle on site CERN Teacher Programmes tot en met half oktober 2021 afgelast. We hopen eind september meer nieuws te hebben over het on site organiseren van een CERN Teacher Programme. CERN organiseert wel online Teachers Programmes bij voldoende belangstelling.

Voor wie?
Dit programma is bedoeld voor natuurkunde docenten van de bovenbouw Havo en VWO.

Kosten
CERN en Nikhef nemen een groot deel van de kosten van dit programma voor hun rekening. Wij vragen echter van alle deelnemers een eigen bijdrage voor het vervoer per vliegtuig (vlucht uitgevoerd door Easyjet o.b.v. handbagage) en verblijf (in het CERN hostel).

De kosten van maaltijden zijn voor eigen rekening, evenals excursies buiten het programma.

Aanmelden
Eind september weten we meer over een eventueel CERN teacher programme later in 2021 of in 2022.

Wij ontvangen vaak meer aanmeldingen dan wij kunnen plaatsen. Pas wanneer u hierover van Nikhef bericht krijgt, bent u ook daadwerkelijk zeker van een plek in het programma. Wij zullen u hierover dan berichten.

Meer informatie
Wilt u nog een beter beeld schetsen van wat u te wachten staat in Genève? Lees hier de blog van een deelnemer van 2017, en hier die van een deelnemer uit 2016. Of bekijk hier het programma van 2016.

2. International CERN Teacher Programme (zomervakantie)

CERN biedt twee uitgebreidere en internationale alternatieven van bovenstaand programma aan: het High School Teacher Programme (drie weken in juli) en het International Teacher Programme (twee weken in augustus). Deze programma’s worden ieder jaar in de zomervakantie georganiseerd. Het zijn programma’s waaraan docenten vanuit de hele wereld mee kunnen doen. Om deze reden zal het gehele programma in het Engels zijn.

Voor meer informatie over het High School Teacher Programme en het International Teacher Programme of waneer u zich hiervoor wilt aanmelden kunt u terecht op de CERN website.

3. Bouwpakket Michelson Interferometer

Geschikt voor demonstratie, profielwerkstuk of practicum. Binnen een (les)uur bedrijf je precisie-optica en meet sub-micrometer vervormingen, trillingen en misschien zelfs gravitatiegolven! Het pakket is opzettelijk samengesteld uit zeer goedkope onderdelen en te verkrijgen via Eric Hennes. Dit betreft een Nikhef-spinoff. Bekijk de flyer.