Voor docenten

Vanuit Nikhef bieden we de volgende vier projecten aan:

1. Dutch CERN Teacher Programme
2. International CERN Teacher Programme
3. Bouwpakket Michelson Interferometer
4. Muonlab-project

1. Dutch CERN Teacher Programme

Jaarlijks organiseert Nikhef samen met CERN het ‘Dutch CERN Teacher Programme’. Dit 4-daagse programma biedt natuurkundedocenten de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan CERN. Er zijn Nederlandstalige lezingen en rondleidingen, gegeven door wetenschappers die werkzaam zijn op CERN.

Het Dutch CERN Teacher Programme maakt het mogelijk om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen in de deeltjesfysica. Wetenschappers zullen u vertellen over de laatste methodes die worden gebruikt in zowel de theorie als de techniek.

Het Dutch CERN Teacher Programme wordt jaarlijks in het najaar georganiseerd. In 2022 vond het programma plaats van woensdag 23 t/m zondag 27 november. In 2023 vindt het programma plaats (onder voorbehoud) van woensdag 29 november t/m zondag 3 december.

Voor wie?
Dit programma is bedoeld voor natuurkundedocenten van de bovenbouw Havo en VWO.

Kosten
CERN en Nikhef nemen een groot deel van de kosten van dit programma voor hun rekening. Wij vragen echter van alle deelnemers een eigen bijdrage voor verblijf (in het CERN-hostel) en het vervoer. De eigen bijdrage bedraagt rond de 350 euro. De kosten van maaltijden zijn voor eigen rekening, evenals excursies buiten het programma.

Aanmelden

In 2023 zal het Dutch CERN Teacher Programma plaatsvinden (onder voorbehoud) van woensdag 29 november t/m zondag 3 december.

De inschrijving voor 2023 is nog niet open. Inschrijven kan vanaf ongeveer een half jaar van te voren via deze pagina.

Wij ontvangen vaak meer aanmeldingen dan wij kunnen plaatsen. Pas wanneer u hierover van Nikhef bericht hebt gekregen, bent u ook daadwerkelijk zeker van een plek in het programma.

Nikhef hecht veel waarde aan de privacy van zowel haar medewerkers als van haar bezoekers en gebruikers. Als we u om uw persoonlijke gegevens vragen, gaan we daar zorgvuldig mee om: u leest er alles over in deze privacyverklaring.

CERN voorzorgsmaatregelen

Vanuit CERN gelden er de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • programmes can be cancelled on short notice, should the pandemic situation at CERN change.
  • the wearing of masks is mandatory under certain circumstances, such as on CERN shuttles or on crowded visit itineraries when physical distancing cannot be ensured.
  • in case of symptoms or a positive test result, participants have to follow CERN’s COVID-19 measures including potential self-isolation offsite from CERN (accommodation arranged and covered by CERN for the duration of the isolation period).
  • programme agendas are subject to change depending on the availability of CERN’s infrastructure, including the possibility of delivering lectures and visits remotely via Zoom. Teachers are strongly encouraged to bring a suitable electronic device with them to access virtual content. If needed, we can provide a few laptops from S’Cool LAB for the duration of the teacher programme.

Meer informatie
Wilt u nog een beter beeld schetsen van wat u te wachten staat in Genève? Lees hier de blog van een deelnemer van 2017, en hier die van een deelnemer uit 2016. Meer informatie over het CERN programma hier.

2. International CERN Teacher Programme (zomervakantie)

CERN biedt twee uitgebreidere en internationale alternatieven van bovenstaand programma aan: het High School Teacher Programme (drie weken in juli) en het International Teacher Programme (twee weken in augustus). Deze programma’s worden ieder jaar in de zomervakantie georganiseerd. Het zijn programma’s waaraan docenten vanuit de hele wereld mee kunnen doen. Om deze reden zal het gehele programma in het Engels zijn.

Voor meer informatie over het High School Teacher Programme en het International Teacher Programme of waneer u zich hiervoor wilt aanmelden kunt u terecht op de CERN website.

3. Bouwpakket Michelson Interferometer

Geschikt voor demonstratie, profielwerkstuk of practicum. Binnen een (les)uur bedrijf je precisie-optica en meet sub-micrometer vervormingen, trillingen en misschien zelfs gravitatiegolven! Het pakket is opzettelijk samengesteld uit zeer goedkope onderdelen en te verkrijgen via Eric Hennes. Dit betreft een Nikhef-spinoff. Bekijk de flyer.

 

4. Muonlab-project

Het natuurkundeproject MuonLab stelt studenten in staat een belangrijk bestanddeel van kosmische straling, het muon, te detecteren. Het tafelmodel, ontworpen door Nikhef, is geschikt voor onderzoek en onderwijs op scholen en universiteiten. Het apparaat wordt geproduceerd door Nikhef en wordt zonder winstoogmerk verkocht.

Het MuonLab-apparaat heeft bewezen zeer handig te werken, zowel voor onderzoek als voor onderwijsdoeleinden. Er zijn al veel projecten met leerlingen van middelbare scholen in Nederland uitgevoerd en deze hebben tot bevredigende resultaten geleid. Leerlingen reageerden enthousiast en maakten in sommige gevallen zelfs uitvoerige verslagen over de deeltjesfysische achtergronden van het experiment.

Lees meer over het Muonlab-project op de (Engelstalige) website