Persberichten

Voor meer informatie over deze persberichten kunt u contact opnemen met Gabby Zegers, tel. 020 - 592 5075
16 oktober 2008 - LHC inauguratie op dinsdag 21 oktober 2008

Aanstaande dinsdag 21 oktober zal de Large Hadron Collider op CERN officieel worden geopend door vertegenwoordigers van de lidstaten van CERN. Namens Nederland zal een (wetenschappelijke) delegatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanwezig zijn, waaronder Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Deze opening markeert het offici‘le einde van de bouwfase van de LHC, en de start van de operationele fase, die informeel al is begonnen met eerste injectie van protonen op 10 september 2008. De inauguratie is via diverse websites live te volgen.

tekst persbericht


16 oktober 2008 - Europese Commissie honoreert ontwerpstudie van een uniek toekomstig gravitatiegolf-observatorium: de Einstein Telescoop

Door het toekennen van drie miljoen Euro aan een ontwerpstudie van de Einstein Telescoop – een pan-Europees observatorium voor gravitatiegolven – binnen het zevende kaderprogramma van de EU heeft de Europese Commissie een beslissende stap genomen in het onderzoek van het universum door middel van gravitatiegolven. Met deze toekenning bevestigt de commissie het belang van onderzoek met gravitatiestraling voor zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek in Europa. "Met haar beslissing erkent de Europese Commissie de voortgang die is gemaakt door de gravitatiegolf-observatoria GEO600 en Virgo, en maakt het de weg vrij voor de ontwikkeling van de eerste pan-Europese gravitatiegolf-detector", zegt Jacques Colas, directeur van de European Gravitational Observatory (EGO) en projectcoördinator van de ontwerpstudie van de Einstein Telescoop.

tekst persbericht


03 oktober 2008 - Worldwide LHC Computing Grid celebrates first data

Today, three weeks after the first particle beams were injected into the Large Hadron Collider—the world’s largest particle accelerator—the Worldwide LHC Computing Grid celebrates the start of its crucial data challenge: the analysis and management of more than 15 million Gigabytes of data every year, to be produced from the hundreds of millions of subatomic collisions expected inside the LHC every second. This data-handling feat marks an essential stage in the process of enabling researchers to discover new physics.

tekst persbericht


01 oktober 2008 - LHC Computing Grid goes live!

Op 3 oktober 2008 vindt ter gelegenheid van de ingebruikname van het LHC Computing Grid in Genève het ‘LHC Grid Fest’ plaats. Tijdens het LHC Grid Fest zullen 15 sites op verschillende continenten zich presenteren via een videoverbinding. De videobeelden worden voor een groot deel verspreid via het koppelpunt NetherLight dat bij SARA is gevestigd. NetherLight is ontwikkeld en gebouwd door SURFnet en verbindt een groot aantal wetenschappelijke instituten uit de hele wereld met de Large Hadron Collider (LHC). De Nederlandse bijdrage wordt geleverd door Frank Linde, directeur van Nikhef.

tekst persbericht


30 september 2008 - De "Magnificent Seven" van de Europese astrodeeltjesfysica onthuld aan de wereld

Afgelopen maandag 29 september hebben Europese natuurkundigen hun strategie voor de toekomst van astrodeeltjesfysica gepresenteerd aan de wereld. Wat is donkere materie? Wat is de oorsprong van kosmische straling? Wat is de rol van gewelddadige kosmische processen? Kunnen we gravitatiegolven detecteren? Met zeven vooraanstaande, grootschalige projecten willen fysici het antwoord vinden op enkele van de meest interessante vragen over het heelal.

tekst persbericht


10 september 2008 - Eerste protonen snellen door Large Hadron Collider

Vandaag is de nieuwe deeltjesversneller, de Large Hadron Collider op CERN, Genève van start gegaan. De eerste protonen zijn in de 27 km lange en sterk gekoelde tunnel (–271,1 ° Celsius) geïnjecteerd en hebben vanmorgen een eerste volledige ronde gemaakt, rond half 11 met de klok mee en rond 4 uur vanmiddag ook de andere kant op. Deze eerste echte test van het complexe systeem verliep zonder grote problemen. De verwachting is dat de eerste botsingen van protonen de komende maand plaatsvinden. Tot die tijd worden de versneller en de detectoren die de botsingsproducten signaleren nog verder afgesteld en afgebouwd. De start van vandaag markeert een belangrijk moment, bereikt na ruim twee decennia lang ontwerpen en bouwen.
tekst persbericht


06 augustus 2008 - LHC versus TEVATRON: wie is het eerst bij higgs?

De strijd om de eerste glimp van het Higgs deeltje is hard op weg naar een hoogtepunt. Deze week presenteerden wetenschappers van Fermilab, Verenigde Staten nieuwe resultaten waaruit blijkt dat het Tevatron goed op weg is om de massa van Higgs nauwkeuriger te bepalen en wellicht Higgs zelf te ontdekken. Dit nieuws voert de spanning verder op, omdat de nieuwe en krachtiger versneller Large Hadron Collider (LHC) van CERN zeer binnenkort van start gaat.
tekst persbericht


26 juni 2008 - CERN kijkt uit naar LHC start: eerste protonen in augustus

Op 20 juni kwam de CERN Council bijeen om de stand van zaken rond de start van de Large Hadron Collider te bespreken. Op dit moment zijn vijf sectoren op de gewenste temperatuur van 1,9 graden boven het absolute nulpunt (-271,1 graden Celsius); de overige drie worden nu gekoeld.
tekst persbericht


05 juni 2008 - Diepzee neutrinotelescoop ANTARES voltooid

In de nacht van 29 op 30 mei installeerde een onderzeeboot de laatste detectorlijnen van de Antares neutrinotelescoop op de bodem van de Middellandse Zee. De eerste metingen volgden korte tijd na de voltooiing van deze grootste neutrinodetector op het noordelijk halfrond. Nederland speelde een belangrijke rol bij het ontwerp en de bouw van dit markante instrument, met name door de ontwikkeling van een geheel nieuw concept voor de uitlezing en verwerking van de meetgegevens. Met deze nieuwe telescoop kunnen wetenschappers voor het eerst op systematische wijze onderzoek doen naar de herkomst van hoge-energie neutrino's. Deze komen naar verwachting voort uit grote kosmische explosies (supernovae of gamma ray bursts) of botsingen tussen donkere- materiedeeltjes in het centrum van ons melkwegstelsel.
tekst persbericht


03 maart 2008 - Laatste stukje ATLAS puzzel past: detector klaar voor de start

Afgelopen vrijdag is het laatste onderdeel van de ATLAS detector afgedaald in de bouwput op CERN, Genève, waar het nu geïnstalleerd, bekabeld, en getest wordt. Dit laatste onderdeel, dat vreemd genoeg bekend staat als het 'small wheel', heeft een diameter van 9,3 meter, maar is klein vergeleken met de andere onderdelen van de ATLAS detector. Het kleine wiel maakt deel uit van de ATLAS muon-spectrometer, dat sporen van muon-deeltjes op een haar nauwkeurig zal gaan meten.
tekst persbericht


11 december 2007 - Neutrinotelescoop ANTARES nadert voltooiing: de tiende lijn is geplaatst

De afgelopen dagen zijn er weer vijf lijnen (kabels) met fotobuizen in gebruik genomen voor de neutrinotelescoop ANTARES in de Middellandse Zee. Onderzoekers van Nikhef – het Nationaal instituut voor subatomaire fysica – in Amsterdam zijn er al in geslaagd de eerste sporen van kosmische deeltjes waar te nemen met de in totaal tien lijnen die er nu geplaatst zijn. Ook met vijf lijnen was dat mogelijk, maar nu kan het aantal waarnemingen aanzienlijk toenemen. ANTARES zoekt naar neutrino's uit het heelal om informatie te verkrijgen over de oorsprong van de hoogenergetische deeltjes die dagelijks met grote snelheid botsen met de buitenste lagen van de atmosfeer.
tekst persbericht


16 november 2007 - Onderzoek naar oorsprong energierijke kosmische deeltjes krijgt groen licht van FOM

Waar komen toch de kosmische deeltjes met een extreem hoge energie vandaan die uit het heelal op ons neerdalen? Wat voor mechanisme zit er achter, waardoor ze zo ontzettend veel meer energie hebben dan in deeltjesversnellers op aarde verkregen kan worden? Dat zijn de hamvragen in het onderzoekprogramma The origin of cosmic rays. Het is een van de zes onderzoekprogramma's die na een strenge internationale selectie uit oorspronkelijk 26 voorstellen door de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) gehonoreerd zijn.
tekst persbericht


9 november 2007 - Auger Observatorium legt een verband tussen kosmische deeltjes en superzware zwarte gaten

De deeltjes met de allerhoogste energie uit het heelal die de aarde bereiken komen uit de richting van superzware zwarte gaten. Dit blijkt uit waarnemingen van het Pierre Auger Observatorium in Argentinië. Science publiceert deze ontdekking op 9 november. Al veertig jaar was het een raadsel wat de bron van deze deeltjes is. Ook wetenschappers uit Nederland werken mee aan dit onderzoek bij het grootste observatorium voor kosmische deeltjes ter wereld.
tekst persbericht


7 november 2007 - LHC completes the circle

At a brief ceremony deep under the French countryside today, CERN Director General Robert Aymar sealed the last interconnect in the world's largest cryogenic system, the Large Hadron Collider (LHC). This is the latest milestone in commissioning the LHC, the world's most powerful particle accelerator.
tekst persbericht


21 september 2007 - European astroparticle physicists define strategy - from opportunities to reality

On the road to the discovery of dark matter particles, gravitational waves and the origin of cosmic rays, astroparticle physicist defined their plans on 20 and 21 September 2007 in Amsterdam during an important meeting of 200 physicists, hosted by Nikhef - the National institute for subatomic physics. After publishing their European Roadmap in June, they were for the first time able to compare detailed plans for European future large infrastructures with the available funds in the European agencies. Furthermore, foreign agencies from the United States and China were represented at the highest levels in view of a world convergence.
tekst persbericht


07 september 2007 - Europese zoektocht naar exotische deeltjes uit sterren wordt in Amsterdam uitgestippeld - Publiekslezingen door Nobelprijswinnaars Smoot en Cronin

Op donderdag 20 en vrijdag 21 september 2007 komt de internationale crème de la crème op het gebied van de astrodeeltjesfysica bijeen in Amsterdam. Het doel is tijdens de tweedaagse workshop 'European strategy for astroparticle physics' een wetenschappelijk meerjarenplan - een roadmap - voor de hele Europese Unie op te stellen. Dit gebeurt door middel van presentaties vanuit zeven deelgebieden en toetsing aan de wetenschappelijke programma's op het gebied van astrofysica en deeltjesfysica uit de rest van de wereld.
tekst persbericht


01 august 2007 - Nikhef bouwt mee aan nieuw lesmateriaal voortgezet onderwijs

Huidig lesmateriaal kent slechts een paar voorbeelden waarbij (astro) deeltjesfysica in het voortgezet onderwijs aan bod komt. Goede voorbeelden hiervan zijn het Project Moderne Natuurkunde en HiSPARC. Dit afgezien van de individuele enthousiaste docenten die zelf in de klas deeltjesfysica aan bod laten komen, naar CERN gaan op excursie of bij Nikhef op bezoek komen. Vernieuwing van de curricula van het voortgezet onderwijs bieden de mogelijkheid om (astro)deeltjesfysica een eigen plek te geven in de klas. Wetenschappers en docenten werken nauw samen om dit vorm te geven.
tekst persbericht


13 august 2007 - Nederlandse industrie klaar met ATLAS detector

Op donderdag 12 juli is ook de tweede ATLAS Endcap Toroid Magnet (ECT), 280 ton zwaar, naar zijn plek, 80 meter onder de grond bij Genève getakeld. Deze magneet vormt samen met de eind juni geplaatste eerste ECT een belangrijk deel van de ATLAS detector van de Large Hadron Collider op CERN. Vanaf 2008 zullen protonen met hoge energie op elkaar botsen in deze versneller. ATLAS detecteert de bij de botsing geproduceerde deeltjes, op zoek naar het Higgs deeltje. De Nederlandse industrie levert een belangrijke bijdrage aan de ATLAS detector. Vanwege het innoverende karakter van de ECT heeft Senter (Economische Zaken) een forse subsidie verstrekt voor dit project.
tekst persbericht


16 july 2007 - Internationale natuurkundeprijs voor Nijmeegse fysicus Charles Timmermans

Natuurkundige dr. Charles Timmermans, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) in Amsterdam, ontvangt op 23 juli in Manchester de tweejaarlijkse European Physical Society High Energy Physics Outreach Prize (EPS High Energy Physics Outreach Prize). Timmermans deelt de prijs met dr. Richard Jacobsson van CERN in Geneve.
tekst persbericht


03 july 2007 - Pierre Auger Observatory shares cosmic-ray data with public, students

Scientists of the Pierre Auger Collaboration will begin today (July 3) the public release of one percent of the cosmic-ray events recorded by the Pierre Auger Observatory in Argentina. New cosmic-ray data-about 70 events per day-will be posted on a daily basis.
tekst persbericht


29 june 2007 - Germany's Largest Research Instrument Finishes Experiments

On June 30, 2007, data taking at the electron-proton storage ring HERA at DESY will come to an end. For 15 years, deep in the earth beneath Hamburg, electrons and protons have smashed into one another.
tekst persbericht


27 june 2007 - European astroparticle physicists publish a roadmap to the stars

To answer some of the most exciting mysteries of the Universe, European astroparticle physicists have today published a roadmap to the stars.
tekst persbericht


22 june 2007 - CERN announces new start-up schedule for world's most powerful particle accelerator

Speaking at the 142nd session of the CERN Council today, the Organization's Director General Robert Aymar announced that the Large Hadron Collider (LHC) will start up in May 2008, taking the first steps towards studying physics at a new high-energy frontier. A low-energy run originally scheduled for this year has been dropped as the result of a number of minor delays accumulated over the final months of LHC installation and commissioning, coupled with the failure in March of a pressure test in one of the machine's components.
tekst persbericht


13 june 2007 - Fermilab physicists discover "triple-scoop" baryon

Physicists of the DZero experiment at the Department of Energy's Fermi National Accelerator Laboratory have discovered a new heavy particle, the Ξb (pronounced "zigh sub b") baryon, with a mass of 5.774±0.019 GeV/c2, approximately six times the proton mass. The newly discovered electrically charged Ξb baryon, also known as the "cascade b," is made of a down, a strange and a bottom quark. It is the first observed baryon formed of quarks from all three families of matter. Its discovery and the measurement of its mass provide new understanding of how the strong nuclear force acts upon the quarks, the basic building blocks of matter.
tekst persbericht


26 April 2007 - Closing the gap: descent of the last LHC magnet

A ceremony was held at CERN today to mark the end of a crucial phase of installation of the Large Hadron Collider (LHC). A large dipole magnet was symbolically lowered into the tunnel at 12:00. This completes the basic installation of the more than 1700 magnets that make up the collider, which measures 27 km in circumference and is scheduled to be commissioned at the end of 2007.
tekst persbericht


18 april 2007 - Deeltjesversneller voor het eerst kouder dan heelal

Het eerste deel van de Large Hadron Collider (LHC), de deeltjesversneller in aanbouw op CERN, Geneve, heeft een temperatuur bereikt van 1,9 Kelvin (-271,1 graden Celsius). Dat is kouder dan heel diep in het heelal. Hoewel de eerste afgekoelde sector slechts een achtste deel vormt van de hele LHC ring van 27 kilometer lengte, is het toch al de grootste supergeleidende installatie ter wereld.
tekst persbericht


19 december 2006 - Blijde kerstboodschap voor dertig Nederlandse toponderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dertig excellente wetenschappers een zogeheten Vici-subsidie toegekend. Deze subsidie bedraagt maximaal 1.250.000 euro. Hiermee moet hij of zij in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen.
tekst persbericht


07 december 2006 - Better track leads to new particles

In particle accelerators new particles often arise as a result of collisions between elementary particles. However the track left by these particles is often difficult to trace. Dutch researcher Thijs Cornelissen developed an algorithm to reconstruct the particle tracks and that is being used in a European research institute for particle physics. His method provides greater insights into the origin of particles that arise as a result of collisions.
text press release


21 november 2006 - 's Werelds grootste supergeleidende magneet in bedrijf

De grootste supergeleidende magneet ter wereld is begin november met succes aan gezet en op volle sterkte getest. De magneet, de 'barrel toroide' genaamd, wekt een zeer sterk magneetveld op in het Atlas experiment. De Atlas deeltjesdetector is in aanbouw bij de Large Hadron Collider (LHC) op CERN, de ondergrondse deeltjesversneller die in 2007 in bedrijf zal gaan en waaraan Nederland een belangrijke bijdrage levert.
tekst persbericht


25 september 2006 - World's largest scientific Grid sustains a million jobs per month

A milestone for scientific Grid computing was announced today at the launch of EGEE'06, a major conference on scientific Grids hosted by CERN and held in Geneva this week. The Enabling Grids for E-sciencE (EGEE) project maintains a global Grid infrastructure that has been able to sustain more than 30000 jobs a day - over a million per month - for a period of six months this year. These computing tasks were submitted by scientists from diverse fields of research, and range from simulations of molecular drug docking for neglected diseases to geophysical analysis of oil and gas fields. Clusters of hundreds and even thousands of PCs, in institutes and universities around the world, have been executing these calculations - in total over 25000 central processor units (CPUs) are involved. Several million gigabytes of data storage in disk and tape facilities also contribute to make EGEE the world's largest scientific Grid infrastructure.
tekst persbericht


26 july 2006 - LHC experiments at CERN on track with cosmic rays

The giant CMS particle detector at CERN has been sealed and switched on to collect data for an important series of tests using cosmic ray particles. The CMS 'cosmic challenge' will be carried out with segments of the full set of sub-detectors including a tracking detector composed of 2 m2 of silicon sensors. This is larger than any used in CERN's previous generation of experiments, but only about 1% of the final detector that will be installed in CMS when CERN's new flagship particle accelerator, the Large Hadron Collider (LHC), starts up next year.
tekst persbericht


23 june 2006 - CERN confirms LHC start-up for 2007

First collisions in the Large Hadron Collider (LHC) will happen in November 2007, said LHC project leader Lyn Evans at the 137th meeting of the CERN Council held in Geneva today. A two month run in 2007, with beams colliding at an energy of 0.9 TeV will allow the LHC accelerator and detector teams to run-in their equipment ready for a full 14 TeV energy run to start in Spring 2008. gaat.
tekst persbericht


20 april 2006 - Nederlands deel ATLAS detector arriveert op CERN

Donderdag 20 april 2006 is een van de twee uiteinden van de Semi-Conductor Tracker (SCT) voor de ATLAS detector, gebouwd op het NIKHEF in Amsterdam, aangekomen op CERN, Genève. De eerste tests wijzen uit dat de detector de verhuizing uitstekend doorstaan heeft. Op CERN gaat dit onderdeel met enorme precisie deeltjes detecteren die bij botsing van protonen met hoge energie ontstaan, en zal daartoe in het hart van de detector worden geinstalleerd. Het NIKHEF heeft het afgelopen decennium gewerkt aan onderzoek, ontwerp en bouw van dit onderdeel. De installatie en aansluiting zullen naar verwachting eind dit jaar klaar zijn. De botsingen zullen vanaf eind 2007 plaatsvinden, als de Large Hadron Collider (LHC) op CERN van start gaat.
tekst persbericht


24 maart 2006 - Neutrinotelescoop ANTARES richt ogen op de bodem van de zee

Op de bodem van de Middellandse Zee, voor de kust van Toulon, is met succes de neutrinotelescoop ANTARES in gebruik genomen. ANTARES gebruikt de aarde als een soort filter om neutrino's afkomstig uit het heelal te meten. De eerste van twaalf detectorlijnen werd begin deze maand aangesloten op de controlekamer aan de wal en begon meteen signalen te geven. Uit analyse daarvan blijkt nu dat ANTARES al vele duizenden sporen van deeltjes heeft waargenomen, waarvan een aantal veroorzaakt is door neutrino's.
tekst persbericht


05 october 2005 - Trust on the Grid Goes Global

Users of Grid computing worldwide are a step closer to accessing computers and information in 50 countries and regions1, from Canada to China, Portugal to Pakistan. The International Grid Trust Federation (IGTF), established this week during the 15th Global Grid Forum (GGF) in Boston, brings together Grid organizations representing Asia, the Americas and Europe that are working towards allowing scientific researchers to identify themselves to any Grid resource in the world with just a single online identity.
tekst persbericht


25 april 2005 - LHC-computercentra bundelen krachten voor wereldwijde Grid-uitdaging

Acht belangrijke computercentra zijn met succes de uitdaging aangegaan om een ononderbroken gegevensstroom van gemiddeld 600 megabytes per seconde gedurende tien dagen van CERN in Genève (Zwitserland), naar zeven sites in Europa en de Verenigde Staten te leiden. De totale hoeveelheid data – 500 terabytes – die gedurende deze uitdaging is getransporteerd, zou wanneer er gebruik zou zijn gemaakt van een eenvoudige 512 kpbs-breedbandverbinding 250 jaar voor nodig hebben gehad.
tekst persbericht [doc]
tekst persbericht [pdf]


26 juli 2004 - Frank Linde nieuwe directeur NIKHEF

Prof.dr. Frank Linde (46) is door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) per 1 december 2004 benoemd tot directeur van het FOM-Instituut voor Subatomaire Fysica NIKHEF.
Tekst persbericht


16 juni 2004 - Een miljoen euro voor scholierenproject HiSparc

Een internationale jury heeft tijdens de ceremonie op 15 juni bij de UNESCO in Parijs bekend gemaakt dat het Nederlandse scholierenproject HiSparc de Altran Foundation Award 2004 heeft gewonnen. De prijs bestaat uit adviserende, technische en financiële ondersteuning voor een periode van een jaar ter waarde van een miljoen euro. De jury koos het Nederlandse project uit 126 Europese en Amerikaanse inzendingen en honoreerde HiSparc onder andere vanwege "het actief betrekken van docenten en scholieren bij wetenschappelijk onderzoek."
Tekst persbericht


31 maart 2004 - Mogelijk een miljoen euro voor scholierenproject HiSparc

Het Nederlandse scholierenproject HiSparc is samen met vijf andere Europese projecten genomineerd voor de Altran Foundation Award 2004. De prijs bestaat uit adviserende, technische en financiële ondersteuning voor een periode van een jaar tot een waarde van een miljoen euro. Op 12 juni zal de jury in Parijs op de bijeenkomst van de UNESCO bekend maken wie de prijs heeft gewonnen.
tekst persbericht pdf
Zie ook: http://www.hisparc.nl


31 maart 2004 - Nieuwe stap in Grid computing in Europa

De Europese plannen voor grid technologie gaan deze week een nieuwe fase in. Op 31 maart wordt het succesvolle Europese DataGrid-project (EDG) afgesloten en 1 april begint een nieuw project, genaamd EGEE: 'Enabling Grids for E-Science in Europe'. EGEE moet leiden naar een robuuste en stabiele gridinfrastructuur, waar onderzoekers dag en nacht gebruik van kunnen maken. Wetenschapsgebieden zoals bioinformatica, deeltjesfysica, astronomie, aardobservatie (weersvoorspellingen) zijn belangrijke grid-gebruikers. Nederlandse partners in EGEE zijn het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica (NIKHEF), SARA Reken- en netwerkdiensten, de Universiteit van Amsterdam en de Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF).
tekst persbericht pdf
Zie ook: http://www.dutchgrid.nl


Oudere persberichten

2 oktober 2003
First Trans European Use of 10 Gbps Ethernet WAN PHY supporting 5.4 Gbps sustained single stream and 9.2 Gbps multi-stream PC to PC traffic
20 januari 2003
New Intercontinental Internet Performance Records Set In Internet2 Land Speed Record Competition
13 november 2002
European DataGrid gets real!
8 juni 2000
NIKHEF gaat meedoen aan bouw van telescoop in Middellandse Zee
29 juni 1999
TeleCity vestigt zich in Watergraafsmeer
26 februari 1999
Grote order CERN naar Nederlandse industrie