Astrodeeltjesfysica

Onze aarde ondergaat een continu deeltjes-bombardement vanuit het heelal. Een fractie van deze deeltjes blijkt onverwacht veel energie te bezitten.

Wanneer de deeltjes onze dampkring binnenkomen, ontmoeten ze diverse obstakels; er zullen botsingen optreden tussen (delen van) atoomkernen waarbij processen een rol spelen die op aarde met behulp van deeltjesversnellers bestudeerd worden. Afhankelijk van de hoogte van de energie van het primaire deeltje, ontstaat een brede lawine van secundaire deeltjes.

Hoe hoger de energie, des te groter het oppervlak op aarde dat door de lawine getroffen wordt. Kunstmatige productie van deze deeltjes is niet nodig wanneer de kosmische straling voor onderzoek gebruikt kan worden. Tegelijkertijd levert dat een schat aan informatie op over het heelal. Sterrenkunde en deeltjesfysica komen hier dus samen in een dynamisch vakgebied, de astrodeeltjesfysica.

 • Lees verder

  Auger

  Kosmische stralen

  Wetenschappers van Nikhef doen samen met collega’s uit andere landen onderzoek met behulp van het Pierre Auger Cosmic Ray Observatory, een internationaal observatorium voor de detectie van ultrahoog-energetische kosmische straling, gelegen op de Argentijnse pampa. Zij doen dat om meer te weten te komen over de aard en oorsprong van deze mysterieuze kosmische straling.

 • Lees verder

  KM3NeT

  Neutrinos

  Nikhef-onderzoekers doen onderzoek naar neutrino’s, ongeladen subatomaire deeltjes die dwars door de aarde heen schieten. Ze hebben dat gedaan in een samenwerkingsverband bij ANTARES (een neutrinotelescoop op de bodem van de Middellandse zee) in Frankrijk en nu bij een nieuw internationaal project genaamd KM3NeT.

 • Lees verder

  Virgo

  Zwaartekrachtgolven

  Nikhef maakt deel uit van een samenwerking tussen vijf landen om zwaartekrachtgolven te detecteren met behulp van de Virgo-detector in Italië. Deze golven, rimpelingen in de ruimtetijd, zijn in 2015 voor het eerst waargenomen. Ze geven geheel nieuwe informatie over het heelal.

 • Lees verder

  XENON1T

  Donkere materie

  Nikhef maakt deel uit van XENON, een samenwerkingsverband van 21 universiteiten en onderzoeksinstituten verspreid over de wereld, dat als doel heeft om het mysterie rond donkere materie te ontrafelen. Het grootste gedeelte van de materie in ons heelal kan geschaard worden onder donkere materie, maar we weten er nog maar bijzonder weinig over. Door middel…