• Lees verder

  ALICE

  Het quarkgluonplasma

  Nikhef is lid van het ALICE experiment, een van de detectoren bij de Large Hadron Collider (LHC) van CERN in Genève. Ruim 1000 wetenschappers proberen hier antwoorden te vinden op fundamentele vragen rondom de bouwstenen van het universum. We weten dat materie is opgebouwd uit atomen, die weer bestaan uit protonen, neutronen en elektronen. ALICE richt…

 • Lees verder

  ATLAS

  Higgs, supersymmetrie en donkere materie

  Nikhef is lid van het ATLAS-experiment, een van de detectoren bij de Large Hadron Collider (LHC) van CERN in Genève. Ruim 3000 wetenschappers doen hier onderzoek naar elementaire deeltjes, zoals het Higgs-deeltje, en zoeken naar antwoorden op vragen over donkere materie.    

 • Lees verder

  eEDM

  Elektrische dipoolmoment van het elektron

  Onderzoekers in Groningen, onderdeel van het Nikhef-samenwerkingsverband, koelen moleculen af en manipuleren ze om de fundamentele interacties en symmetrieën te bestuderen van het Standaardmodel van de deeltjesfysica, waaronder het elektrische dipoolmoment van elektronen (eEDM).

 • Lees verder

  LHCb

  Antimaterie en b-quarks

  Nikhef is lid van het LHCb-experiment, een van de detectoren bij de Large Hadron Collider (LHC) van CERN in Genève. Nikhef wetenschappers proberen hier samen met internationale collega’s antwoorden te vinden op de vele vragen rondom onder andere materie en antimaterie.

 • Lees verder

  Auger

  Kosmische stralen

  Wetenschappers van Nikhef doen samen met collega’s uit andere landen onderzoek met behulp van het Pierre Auger Cosmic Ray Observatory, een internationaal observatorium voor de detectie van ultrahoog-energetische kosmische straling, gelegen op de Argentijnse pampa. Zij doen dat om meer te weten te komen over de aard en oorsprong van deze mysterieuze kosmische straling.

 • Lees verder

  KM3NeT

  Neutrinos

  Nikhef-onderzoekers doen onderzoek naar neutrino’s, ongeladen subatomaire deeltjes die dwars door de aarde heen schieten. Ze hebben dat gedaan in een samenwerkingsverband bij ANTARES (een neutrinotelescoop op de bodem van de Middellandse zee) in Frankrijk en nu bij een nieuw internationaal project genaamd KM3NeT.

 • Lees verder

  Virgo

  Zwaartekrachtgolven

  Nikhef maakt deel uit van een samenwerking tussen vijf landen om zwaartekrachtgolven te detecteren met behulp van de Virgo-detector in Italië. Deze golven, rimpelingen in de ruimtetijd, zijn in 2015 voor het eerst waargenomen. Ze geven geheel nieuwe informatie over het heelal.

 • Lees verder

  XENON1T

  Donkere materie

  Nikhef maakt deel uit van XENON, een samenwerkingsverband van 21 universiteiten en onderzoeksinstituten verspreid over de wereld, dat als doel heeft om het mysterie rond donkere materie te ontrafelen. Het grootste gedeelte van de materie in ons heelal kan geschaard worden onder donkere materie, maar we weten er nog maar bijzonder weinig over. Door middel…

 • Lees verder

  Theorie

  De Theoretische Fysica groep van Nikhef doet theoretisch onderzoek aan een breed palet aan fundamentele onderwerpen in de hoge-energie fysica, van deeltjes- en astrodeeltjesfysica tot kosmologie, zwaartekrachtsgolven en snaartheorie.

 • Lees verder

  Detector R&D

  Het beantwoorden van grote vragen in de elementaire deeltjesfysica vereist baanbrekende experimenten. Het Detector R&D-programma van Nikhef is erop gericht om instrumentatieconcepten te bedenken en te testen voordat deze worden geïmplementeerd in wetenschappelijke programma’s van Nikhef.

 • Lees verder

  Physics Data Processing

  Advanced computing for physics and other sciences

  De verhouding tussen wetenschap en techniek heeft veel weg van haasje-over. Wetenschappers willen ‘ onmogelijke’ experimenten doen; ontwikkelingen in de techniek maken het onmogelijke mogelijk. Bij het uitvoeren van deze experimenten worden nieuwe fenomenen ontdekt die weer met onmogelijke experimenten onderzocht moeten worden… De fysica hebben al jaren zo’n verhouding met ICT. De allereerste elektronische…