Persinformatie evenementen

Bij grote wetenschappelijke ontdekkingen en andere mijlpalen van wereldformaat waar Nikhef-onderzoekers aan bijgedragen hebben, organiseert de communicatieafdeling van Nikhef een persevenement. De grootste evenementen waren rond de eerste detectie van zwaartekrachtsgolven (2016) en de ontdekking van de Higgs-boson (2012). In alle gevallen zorgt de afdeling Wetenschapscommunicatie voor een ‘hub’ van informatie voor de pers over de ontdekking, zie hieronder.

Een greep uit de grote verhalen en press-events van de afgelopen jaren:

Zwaartekrachtsgolven – 2016 – 2017

Op 11 februari organiseerde Nikhef een persevenement over de eerste detectie van zwaartekrachtsgolven. Nikhef-onderzoekers speelden een belangrijke rol bij deze wetenschappelijke ontdekking van wereldformaat.

Lees meer >>

Herstart Large Hadron Collider – 2015

De Large Hadron Collider (LHC) gaat binnenkort weer van start voor zijn tweede run van drie jaar. De LHC is veruit de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld. Zo zijn de buigmagneten van de versneller supergeleidend waarvoor ze moeten worden gekoeld tot een temperatuur van -271 graden Celcius. De magneetvelden worden opgewekt door een stroom van 11.000 amps. Run 2 van de LHC volgt op een periode van twee jaar waarin de machine niet operationeel was, maar werd voorbereid op bijna een verdubbeling van energie van Run 1. Na uitgebreide tests en verbeteringen zal de LHC herstarten met een energie van 6.5 TeV per bundel, en botsingen met een totale energie van 13 TeV worden later in het voorjaar van 2015 verwacht. Dit opent deuren naar nieuwe natuurkundige ontdekkingen. Het hoogtepunt van Run 1 van de LHC was de ontdekking van de langgezochte higgsboson door de ATLAS- en CMS-experimenten.

>> Lees meer

Nobelprijs natuurkunde 2013 naar Francois Englert en Peter W. Higgs

De Nobelprijs voor natuurkunde 2013 is toegekend aan de Brit Peter Higgs en de Belg FranÒ«ois Englert voor hun theorie van het zogenaamde Higgs-mechanisme. Het Higgs-mechanisme verklaart waarom elementaire deeltjes massa hebben, en vereist het bestaan van een nieuw deeltje, het Higgs-deeltje.

In 2012 ontdekten de LHC-experimenten ATLAS en CMS op CERN een nieuw deeltje, en maakten iets later bekend dat het ontdekte deeltje inderdaad een Higgs-deeltje is. Dit bevestigde de theorie uit de jaren zestig. Een groot aantal Nikhef-onderzoekers is nauw betrokken geweest bij de spectaculaire ontdekking van het Higgs-deeltje.

>> Lees meer

Press event Ontdekking Higgs 4 juli 2012

Op 4 juli 2012 organiseerde CERN een seminar en persconferentie waarin een update werd gegeven over het onderzoek naar het Higgs-boson.

>> Lees meer

CERN-Update Higgs-zoektocht 13 december 2011

CERN bracht in december 2011 een update uit over de zoektocht naar Higgs. NOS en RTL4 en verschillende radio-programma’s interviewden Nikhef-onderzoekers over het spannende nieuws.

First Physics Event 30 maart 2010

Nikhef-onderzoekers Lucie de Nooij en Egge van der Poel waren samen met Robbert Dijkgraaf te gast bij De Wereld Draait Door. First Physics werd door radio, TV, weekbladen en dagbladen opgepikt en Nikhef-onderzoekers werden ondervraagd over de belangrijkheid van dit moment.