Over het CERN BIC @ Nikhef

Het CERN Business Incubation Centre (BIC) @ Nikhef is een samenwerking tussen Nikhef (het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Amsterdam en CERN (European Organisation for Nuclear Research) in Genève.

De BIC richt zich op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten uit technologie die oorspronkelijk is ontwikkeld ten behoeve van de (astro)deeltjesfysica. Het BIC biedt toegang tot technologieën, expertise en IP (intellectual property) van CERN en Nikhef. Samen met onze partners bieden we een omgeving, waarin bedrijven kunnen groeien van technisch concept naar markt realisatie, van startup naar bloeiend bedrijf.

Nikhef heeft hierin een coördinerende rol tussen CERN en de drie BICs in Nederland die met CERN en Nikhef technologie aan de slag gaan. Deze BICs hebben ieder hun eigen toepassingsgebied waarin zij sterk zijn.

Onze partners zijn:

In Amsterdam; waar we samen werken met de volgende partijen met name op het gebied van ICT en Artificial Intelligence.

* P2IP b.v.: de holdingmaatschappij van NWO (voorheen FOM), van waaruit deelnemingen in startups met onze technologie kan plaatsvinden.

* Amsterdam Venture Lab: de incubator voor kennisinstellingen in Amsterdam: het ondersteunt wetenschappers, studenten, faculteiten en specialisten in het bouwen van een succesvolle onderneming in iedere fase van de startup.

* Innovation Exchange Amsterdam: de gecombineerde Technology Transfer activiteiten van de beide Amsterdamse universiteiten UvA en VU en de Amsterdamse universitaire medische centra AMC en VUmc. IXA biedt advies en diensten op het gebied van valorisatie, business development, IP en contractzaken, subsidies, netwerkevents, trainingen, en beschikt over een netwerk van valorisatiepartners.

In Eindhoven; waar we samen werken met HightechXL op het gebied van hardware.

* HightechXL: gevestigd op de High Tech Campus is een BIC, die gesteund door een alliantie van bedrijven uit de regio Eindhoven, aan teams die meedoen aan hun programma’s een uitgebreid netwerk aan verschillende competenties alsook investeerders kan aanbieden.

In Geleen; waar we samen werken met Brightlands op het gebied van Industrie4.0 en nieuwe materialen.

*Brightlands: gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus is een BIC, die onder andere via hun Innovation Factory teams ondersteuning kan bieden op het gebied van
diensten en faciliteiten om met nieuwe technologieën aan de slag te gaan.

Lees meer over de CERN Business Incubation Centres op de website van CERN