Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Nikhef's missie

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef doet onderzoek naar de interacties en structuur van de elementaire deeltjes en de krachten die er zijn op de kleinste schalen en met de hoogst haalbare energieën.

Nikhef gebruikt hiervoor twee elkaar aanvullende methoden:

  • deeltjesfysica; voor onderzoek naar de interacties bij botsingen van deeltjes in deeltjesversnellers, met name op CERN;
  • astrodeeltjesfysica; voor onderzoek naar de interacties van deeltjes en straling afkomstig uit het heelal.

Nikhef coördineert de Nederlandse experimentele activiteiten op dit gebied. Voor het onderzoek op Nikhef is de ontwikkeling van innovatieve technologieën essentieel. De kennis- en technologietransfer naar derden, zoals industrie, burgermaatschappij en het algemeen publiek, is een integraal onderdeel van de missie van Nikhef.

Samenwerkingsverband

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vijf universiteiten: de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. FOM maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Nikhef is gevestigd op Amsterdam Science Park.

Geschiedenis

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef kent een lange geschiedenis. De naam komt van het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge Energie-Fysica. Tegenwoordig noemt Nikhef zich Nationaal instituut voor subatomaire fysica.