Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Profielwerkstuk

Je zit in 6 VWO, je bent heel nieuwsgierig naar subatomaire deeltjes en je moet binnenkort aan de slag met je profielwerkstuk. Dan kun je terecht bij Nikhef!

Om leerlingen te helpen met hun profielwerkstuk over deeltjesfysica biedt Nikhef een speciaal programma aan.  Je komt dan een hele dag naar Nikhef, waar je uitleg krijgt over deeltjesfysica en vervolgens zelf aan de slag gaat met een experiment. 

  • Wat is kosmische straling? Wat valt er allemaal vanuit de ruimte op onze aarde?
  • Wat leren we van kosmische muonen?
  • Hoe hard vliegen muonen?
  • Hoe lang leven muonen?
  • Zijn muonen tijdreizigers? Kun je eigenlijk in de tijd reizen?
  • Hoe kan het dat ze uberhaupt de aarde bereiken (hint: Speciale Relativiteitstheorie)?

Dit zijn vragen die je gaat beantwoorden in het experiment.

In dit experiment ga je onderzoek doen naar muonen. Dit zijn deeltjes die ontstaan wanneer een deeltje met hoge energie vanuit het heelal in onze dampkring botst op een ander deeltje (bv. een zuurstofatoom). De opstelling van jouw experiment zal 24 uur lang data blijven verzamelen. Deze data krijg je in de loop van de week per email opgestuurd.

Bij het experiment krijg je professionele begeleiding van een wetenschapper op Nikhef. Meer informatie over het muon experiment vind je hier.

Open dag 3 oktober

Heb je belangstelling om mee te doen met dit experiment voor je profielwerkstuk, dan raden we je aan om naar onze open dag te komen op zaterdag 3 oktober (12.00 – 17.00 uur). Hier kun je praten met al onze wetenschappers en besluiten of dit iets voor jou is.

Inschrijven

Je kunt je aanmelden via het volgende webformulier. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar en deze worden toegewezen in volgorde van aanmelding.

LET OP! Nikhef zal altijd per email laten weten op welke dag je bent ingedeeld. Hou je mailbox dus goed in de gaten! (Soms kan een email van Nikhef in de spamfolder terecht komen.)

HiSPARC

HiSPARC is een project waarbij middelbare scholen samen met wetenschappelijke instellingen een groot netwerk vormen om kosmische straling met extreem hoge energie te kunnen meten.

Voor leerlingen is HiSPARC een uitdagend project, waarin je veel mogelijkheden kunt bedenken voor het schrijven van een profielwerkstuk. Denk bv. aan de invloed die het weer kan hebben op kosmische straling, of een pws over de detector die deeltjes meet.

Meer informatie over HiSPARC vind je hier. Ook heeft HiSPARC als voorbeeld een aantal profielwerkstukken van de afgelopen jaren online staan.

 

 

Begeleiding profielwerkstuk universiteiten

Ook verschillende universiteiten en steunpunten kunnen je helpen met de begeleiding van je profielwerkstuk. Hier zijn een paar voorbeelden:

• UvA, Amsterdam:pws begeleiding The Quantum Universe

• Radboud Universiteit, Nijmegen: ideeën voor profielwerkstukken

• Universiteit Leiden, Leiden: stel zelf een vraag over je pws aan de universiteit

• Profielwerkstuknatuurkunde.nl: kwantummechanica en relativiteitstheorie