Symposium ‘Nikhef viert 60 jaar CERN’: een middag vol wetenschap en internationale spirit

26 juni 2014
Op donderdag 26 juni vierde Nikhef 60 jaar CERN met een feestelijk symposium in Amsterdam. Het was een middag met een hoge opkomst van mensen die hun interesse en passie voor natuurkunde in het algemeen en CERN in het bijzonder gemeen hadden. De presentatie van het symposium was in handen van Jan van den Berg van Podiumkunst en Wetenschap.
CERN directeur-generaal Rolf Heuer vertelde over de kracht van CERN: het samenbrengen van mensen uit verschillende landen en culturen. CERN is volgens hem altijd een voorbeeld geweest van wat bereikt kan worden als mensen samenwerken. 
Nikhef-directeur Frank Linde’s met humor doorspekte lezing Nikhef, 68 years in Love with Physics gaf inzicht in de weg die Nikhef bewandeld heeft in de fysica en op CERN: bij ATLAS, ALICE en LHCb. Hij eindigde zijn lezing met een stuk over innovatie en knowledge transfer, waarna hij samen met Heuer een contract tekende dat de basis vormt voor het nieuwe Nikhef-CERN Business Incubation Centre (BIC) dat op Nikhef gevestigd zal worden. Dit BIC zal kleine bedrijven en ondernemers steunen in het vertalen van innovatieve, mede op CERN ontwikkelde technologieën in levensvatbare en winstgevende bedrijven in Nederland.

Voor de aanwezige journalisten was het vervolgens tijd om Heuer en Linde persoonlijk aan de tand te voelen over hun werk op CERN. Aanwezig waren journalisten van o.a. NRC, de Volkskrant, de Telegraaf, Nederlands Tijdschrift van Natuurkunde en KIJK.

Over CERN in het Nederlands voortgezet onderwijs waren Pauline Groenen en Evi Sijben, leerlingen van het Raayland College in Venray naar Amsterdam gekomen samen met Niels Bosboom, docent van het Minkema College in Woerden. Zij vertelden enthousiast over hoe CERN de natuurkunde in het voortgezet onderwijs inspireert door o.a. schoolbezoeken te organiseren voor leerlingen over de hele wereld.
Oud-Nikhef onderzoeker Egge van der Poel, Data Scientist KPMG en gastonderzoeker Erasmus MC, ging direct in gesprek met  presentator Jan van den Berg over zijn ervaringen om van de wetenschap naar het bedrijfsleven te migreren. Vervolgens voegde Wim Walk, Manager Geophysical Technologies Shell, er zijn visie aan toe over valorisatie en de samenwerking tussen Nikhef en CERN en het bedrijfsleven.
De middag van boeiende lezingen werd afgesloten door CERN vanuit het perspectief van Nederland en FOM, de lezing van Wim van Saarloos (Directeur FOM), waarin hij herinneringen ophaalde aan zijn eigen tijd als zomerstudent op CERN in 1978 en vervolgens het belang van innovatie en knowledge transfer benadrukte.
De middag werd afgesloten met een feestelijke receptie. 

Frank Linde, directeur Nikhef: "Geweldig om in aanwezigheid van een paar 100 mensen de hoogtepunten van CERN de revue te laten passeren. En minstens zo belangrijk te constateren dat er voor de toekomst nog prangende vragen op te lossen zijn. Zoals: is de recent ontdekte Higgs nu de lang gezochte Standaard Model Higgs of niet? Wat is donkere materie? Hoe zit het met donkere energie? We kunnen haast niet wachten op de herstart van de LHC in 2015 en dan met de echte ontwerpenergie!"

Sijbrand de Jong, Nikhef-onderzoeker en hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen: "Het CERN60 symposium van vandaag laat zien dat de geschiedenis van CERN en Nikhef nauw verweven zijn. Nederland is door Nikhef een krachtige partner in CERN en profiteert op allerlei gebieden van de ontwikkelingen op CERN.  Niet alleen voor de nieuwe fundamentele wetenschap die snel zijn weg naar het Nederlandse onderwijs vindt, zelfs het voortgezet onderwijs, maar ook voor de spin-off technologie die het Nederlandse bedrijfsleven verder helpt. Terwijl het schitterende LHC- programma loopt, wordt op CERN alweer gewerkt aan nog krachtiger versnellers en de grensverleggende technologie die daarvoor nodig is. Er is nog zoveel over elementaire deeltjes en hun interacties dat we niet weten, die ontdekkingstocht is nog lang niet ten einde. Lang leve CERN!"

Stan Bentvelsen, Nikhef-onderzoeker en hoogleraar Universiteit van Amsterdam: "CERN bestaat 60 jaar en dat mag gevierd worden. Want, zoals Fabiola Gianotti aan het begin van het feestelijke symposium zei: "Physics has become a discipline that society loves" – en daar draagt CERN veel aan bij. Tijdens een middag vol inspirerende verhalen kwam natuurlijk de ontdekking van het Higgs-deeltje ter sprake, maar ook de geschiedenis van CERN vooraf aan deze ontdekking. CERN heeft keer op keer bewezen de meest uitdagende en technologisch innovatieve projecten aan te gaan, gedreven door nieuwsgierigheid en gedragen door efficiënte internationale samenwerking. Een geweldig laboratorium waar we ook in de toekomst veel van kunnen verwachten! En stilstaan bij 60 jaar CERN laat ook nog eens zien dat jonge scholieren al gefascineerd zijn door de wetenschap, dat de maatschappij profiteert van de kennis van CERN en dat CERN een enorme innovatie technologie initieert als spin-off. CERN is in de 60 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijd laboratorium vol inspiratie voor wetenschap en technologie!"