Start-up Omics2Image wint runner-up AMSIA

10 juni 2013

Odile Basedow, Prof. Dr. Ron Heeren, Chris Rétif en Dr. Hans Roeland Poolman ontvingen vorige week de runner-up award tijdens de finale van de Amsterdam Science & Innovation Award. Vanuit de start-up Omics2Image, waar ook Nikhef in participeert, hebben zij een nieuwe generatie detector, de IonPix camera, voor massaspectrometers ontwikkeld. De IonPix camera identificeert én lokaliseert moleculen, waardoor beelden van weefseloppervlak op celniveau sneller en scherper dan ooit worden gegenereerd.

"IonPix is de perfecte match tussen biomolecular imaging en deeltjesfysica: de IonPix is gebaseerd op detector technologie van CERN. Toegepast op een massaspectrometer, bereikt de IonPix een voorheen ongekend hoge ruimtelijke resolutie, gevoeligheid en snelheid. Met de IonPix detector wordt het analyseren van een vierkante millimeter oppervlak met een resolutie van 500 nm per pixel een kwestie van een minuten (30 min) in plaats van maanden (95 dagen). Hierdoor wordt het mogelijk om, bijvoorbeeld een kankertumor, op cellulair niveau nauwkeurig te analyseren. Daarnaast boort de technologie een nieuwe schat aan informatie aan. De IonPix neemt namelijk intacte proteïnen met hoge massa’s waar, essentieel in proteomics en biomarker onderzoek," vertelt Odile Basedow.

Aan de runner-up prijs is een geldbedrag van 1500 euro verbonden.

Start-ups
Omics2Image is opgericht om de technologie die ontwikkeld is door de groep Biomolecular Imaging Mass Spectrometrie onder leiding van Prof. Dr. Ron Heeren op de markt te brengen. Deze start-up valt onder de holding Particle Physics Inside Products (P2IP). Met P2IP investeren en participeren FOM, Amolf, Nikhef en 1&12 Ventures in verschillende start-ups die voortkomen uit de kennisinstituten FOM-instituut AMOLF en Nikhef.

Meer informatie over Omics2Image?
Neem contact op met Odile Basedow: odile@omics2image.com