Staatssecretaris Dekker bezoekt FOM spin-offs op Hannover Messe

10 april 2014

Vandaag bezocht staatssecretaris Sander Dekker de technologiebeurs Hannover Messe. Hij ging langs bij spin-offs van Nikhef en AMOLF, die zichzelf presenteren in het Holland High Tech House, en sprak hen over de toenemende wisselwerking tussen fundamenteel onderzoek en industrie.

In het Holland High Tech House staan drie spin-offs van de FOM-instituten Nikhef en AMOLF: Amsterdam Scientific Instruments (ASI), Omics2Image en InnoSeis. Deze bedrijven gaven een korte pitch voor de staatssecretaris. Nikhef-programmaleider Jo van den Brand en Hans Roeland Poolman – Nikhef-alumnus, nu investeerder en ondernemer – legden uit hoe fundamenteel onderzoek op korte termijn al een boost kan geven aan innovatie en start-ups voortbrengt.

Van den Brand: "De meeste mensen denken bij fundamenteel onderzoek aan resultaten op de lange termijn: theorieën die honderd jaar later toepassingen opleveren voor onze smartphones, satellieten of het internet. Maar het kan veel sneller gaan. Zo hebben wij in de eerste jaren van ons wetenschappelijk programma voor de detectie van zwaartekrachtgolven seismische instrumentatie ontwikkeld, die zeer interessant blijkt voor de olie- en gasindustrie. Die instrumentatie brengen we nu naar de markt via de spin-off InnoSeis."

Daarnaast zijn bedrijven vaak betrokken bij de productie van de wetenschappelijke instrumentatie, omdat die steeds complexer en grootschaliger wordt. Poolman: "Omdat de wetenschap altijd opereert op de grens van wat mogelijk is, ontstaan er zo nieuwe technologieën. High-tech startups spelen een cruciale rol in de overbrugging naar nieuwe toepassingen, zowel in andere wetenschappelijke disciplines als in industriële innovaties."


(Bron: FOM)