PhD defense Tjonnie Li @ VU

20 november 2013

Promotiebericht
Nikhef, 15-11-2013

Extracting Physics from Gravitational Waves

Tjonnie Li, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift woensdag 20 november 2013 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Einsteins algemene relativiteitstheorie beschrijft gravitatie als kromming van de ruimtetijd. De theorie voorspelt ook het bestaan van gravitatiegolven: rimpelingen in de ruimtetijd die zich voortplanten met de snelheid van het licht.

Hoewel er indirecte aanwijzingen zijn voor het bestaan van gravitatiegolven, zijn wetenschappers nog niet in staat geweest om ze direct waar te nemen. Men verwacht dat kilometerslange interferometers zoals LIGO in de Verenigde Staten en Virgo in Italie deze rimpelingen binnen enkele jaren voor het eerst rechtstreeks zullen detecteren.

Tjonnie Li ontwikkelde een analysemethode waarmee je de algemene relativiteitstheorie kunt testen met metingen van gravitatiegolven uitgezonden door twee naar elkaar toe spiraliserende zwarte gaten of neutronensterren. In tegenstelling tot bestaande technieken, vereist zijn methode niet dat de algemene relativiteitstheorie vergeleken wordt met specifieke alternatieve theorien van gravitatie. Li toont aan dat men met deze detecties de algemene relativeitstheorie zal kunnen testen onder omstandigheden die tot dusver empirisch niet toegankelijk waren.

Verder toont Li aan hoe nauwkeurig de vorm, de leeftijd en de inhoud van het heelal te bepalen zijn met behulp van dezelfde bronnen van gravitatiegolven. Uit zijn onderzoek blijkt met name dat men met toekomstige gravitatiegolvendetectoren de donkere energie, een hypothetische energievorm waaruit de heelal voor driekwart bestaat, zal kunnen bestuderen.

Tjonnie Li: Extracting Physics from Gravitational Waves. Testing the Strong-field Dynamics of General Relativity and Inferring the large-scale Structure of the Universe (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 20 november, om 15.45 in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Promotor: Prof.dr. J.F.J. van den Brand
Copromotor: Dr. C.F.F. van den Broeck

Contact Tjonnie Li