PhD defense Rosemarie Aben @ UvA

17 juni 2015

Promotiebericht
Nikhef, 03-06-2015

"Spinning de Higgs – Spin en pariteitsmeting van het ontdekte higgsachtige boson in het H—>WW—>lvlv verval" 

Rosemarie Aben, promovenda aan het Nikhef, verdedigt haar proefschrift woensdag 17 juni 2015 aan de Universiteit van Amsterdam.

In 2012 is er een higgsachtig deeltje ontdekt. Het higgsdeeltje is het enige deeltje van het Standaardmodel van de deeltjesfysica dat nog niet experimenteel was gemeten. Het higgsdeeltje is essentieel om de massa van de andere elementaire deeltjes te kunnen verklaren. Een belangrijke ontdekking dus. In het Standaardmodel is precies voorspeld welke eigenschappen het higgsdeeltje moet hebben. In 2012 bleek al dat het nieuwe deeltje eigenschappen heeft die grofweg met die van een higgsdeeltje overeenkomen. Maar om zeker te weten dat we het Standaardmodel higgsdeeltje hebben gevonden, moeten alle eigenschappen precies worden gemeten en vergeleken met de voorspelling. Twee belangrijke eigenschappen die met de huidige hoeveelheid aan data bestudeerd kunnen worden zijn de spin en pariteit van het nieuwe deeltje. Het Standaardmodel higgsdeeltje moet een spin van nul en een even pariteit hebben, maar is dit ook het geval? In dit proefschrift zijn deze twee eigenschappen onderzocht voor het gevonden higgsachtige deeltje. Dit is gedaan door de eigenschappen van de deeltjes waarin het higgsdeeltje uiteenvalt te meten en te vergelijken met verschillende hypotheses voor het nieuwe deeltje.

" Spinning the Higgs – Spin and parity measurement of the discovered Higgs-like boson in the H—>WW—>lvlv decay mode"  (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 17 juni, om 10.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, van de Universiteit van Amsterdam.

Promotor: prof. dr. S.C.M. Bentvelsen
Co-Promotor: dr.ir. P.M. Kluit

Contact: Rosemarie Aben