PhD defense Martin Fransen @ UvA

26 september 2012

Promotiebericht
Nikhef, 11-09-2012 

Gridpix: TPC development on the right track
The development and characterisation of a TPC with a
CMOS pixel chip read out

Martin Fransen, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift woensdag 26 september 2012 aan de Universiteit van Amsterdam.

Om meer inzicht te krijgen in hoe de natuur werkt, zoekt en onderzoekt men de meest elementaire bouwstenen van materie en hun eigenschappen. Voor het onderzoek hiernaar worden (subatomaire) deeltjes met bijna de lichtsnelheid op elkaar geschoten. Een bekend voorbeeld van zulk onderzoek is de zoektocht naar het Higgs deeltje op het CERN. Bij de botsing tussen twee deeltjes ontstaan nieuwe (subatomaire) deeltjes die informatie geven over de processen die plaatsvonden bij de botsing. Die processen wil men begrijpen. Om de botsing te reconstrueren, moet er gemeten worden waar welke deeltjes vrijgekomen zijn, hoeveel energie ze hadden, en de richting waarin ze gegaan zijn. Om dit te meten is er vraag naar detectoren waarmee trajecten van elektrisch geladen deeltjes bepaald kunnen worden. 

Als een deeltje door een detector heen schiet, verstoort het materiaal van de detector de baan van het deeltje. Om de baan zo min mogelijk te verstoren moet een dergelijke detector licht gebouwd zijn. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw type detector die met weinig materiaal in de baan van een deeltje toch een nauwkeurige meting kan doen. Onderzocht is hoe nauwkeurig prototypes van deze nieuwe detector zijn en hoe en hoeveel de nauwkeurigheid nog verder verbeterd kan worden. Tijdens mijn onderzoek ontstond er ook interesse voor deze detector vanuit andere vakgebieden, bijvoorbeeld in de zoektocht naar donkere materie en bij proton therapie tegen tumoren.

English summary (pdf)

Gridpix: TPC development on the right track (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 26 september, om 14.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, van de Universiteit van Amsterdam.

Promotor: Prof. dr. F.L. Linde
Co-Promotor: Dr. ir. H. van der Graaf

Contact: Martin Fransen