PhD defense Marta Verweij @ UU

7 oktober 2013

Promotiebericht
Nikhef, 4-10-2013

Hoog energetische processen in een mini big bang

Marta Verweij, promovenda aan het Nikhef, verdedigt haar proefschrift maandag 7 oktober 2013 aan de Universiteit van Utrecht.

Quantumchromodynamica is de fundamentele theorie die de sterkste natuurkracht beschrijft, namelijk de sterke wisselwerking tussen quarks en gluonen. Door middel van hoogenergetische botsingen tussen zware atoomkernen wordt een mini big bang nagebootst.
In korte tijd ontstaat er een heet plasma van quarks en gluonen. Door dit plasma schieten hoge energetische deeltjes die ook in de botsing worden gecreëerd. Voordat deze hoog energetische deeltjes in de detector terecht komen splitsen zij zich in een spray van deeltjes, dit wordt fragmentatie genoemd. De fragmentatie ziet er anders uit naarmate het gecreëerde plasma heter is. Het hoge energetische deeltje gaat een interactie aan met het plasma waardoor het in meer deeltjes zal splitsen.

Met de ALICE detector bij de deeltjesversneller in Geneve (Large Hadron Collider) is het effect van het plasma op de fragmentatie van hoge energetische deeltjes in het proefschrift bestudeerd. Dit is gedaan door jets te reconstrueren. In een jet wordt de energie van de spray van deeltje gevangen. In botsingen waarin een heel heet plasma wordt gecreëerd wordt geobserveerd dat niet alle energie in de jet gevangen. Dit wijst erop dat een deel van de energy afgestraald wordt onder een hoge hoek. Toekomstig werk zal uitwijzen hoe dit mechanisme in detail werkt.

De promotie vindt plaats op maandag 7 oktober, om 12.45 in de Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Promotor 1: Raimond Snellings
Promotor 2: Marco van Leeuwen