PhD defense John Ottersbach @ UvA

25 september 2012

Promotiebericht
Nikhef, 11-09-2012 

Muons in early ATLAS Data – from first collisions to W+W- production

John Ottersbach, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 25 september 2012 aan de Universiteit van Amsterdam.

In maart 2010 is het ATLAS-experiment in de Large Hadron Collider (LHC) op CERN begonnen met de langverwachte periode van data verzamelen. Het is een van de meest ambitieuze experimenten in de wereld, waarbij metingen aan botsingen van protonen met een energie van meer dan drie keer zo hoog dan welk experiment dan ook worden uitgevoerd. Het gepresenteerde werk begint met het verbeteren van de identificatie van muonen in de botsingen. Muonen zijn geladen elementaire deeltjes, net als elektronen, alleen 200 keer zo zwaar. In de eerste data meten we de identificatie-efficientie van muonen. Aan de hand van de resultaten hiervan, selecteren we muonen in de data uit 2011 om de hoeveelheid geproduceerde W-bosonparen te meten bij de gegeven botsingsenergie. Deze meting gaf al een hint van het Higgs-boson dat even daarna ontdekt zou worden. 

In March 2010 the ATLAS experiment at the Large Hadron Collider (LHC) at CERN started its long anticipated data-taking phase. It is one of mankind’s most ambitioned experiments, recording proton-proton collisions with energies more than 3 times higher than any experiment before. The presented work starts with improving the identification of muons in the collisions. Muons are charged elementary particles, similar to electrons but 200 times more heavy. Subsequently, we use the first recorded data to measure the muon identification efficiencies. Based on the results, we select muons in the ATLAS data recorded in 2011 to extract the production rate at which a W-boson-pair is produced at the given collision energy at the LHC, which already gives a hint of the just discovered Higgs boson.

Muons in early ATLAS Data – from first collisions to W+W- production (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 25 september, om 12.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, van de Universiteit van Amsterdam.

Promotor: Prof. dr. S.C.M. Bentvelsen
Co-Promotor: Dr. P.M. Kluit

Contact: John Ottersbach