PhD defense Jan Weenink @ UU

30 september 2013

Promotiebericht
Nikhef, 25-9-2013

Ijkinvariantie en Frame Onafhankelijkheid in Kosmologie

Jan Weenink, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift maandag 30 september 2013 aan de Universiteit van Utrecht.

In dit proefschrift wordt ingegaan op de wiskundige beschrijving van kleine fluctuaties van de ruimte in het piepjonge heelal. Deze kleine fluctuaties worden versterkt door de razendsnelle uitzetting van het heelal en vormen daardoor de basis van structuurvorming in het universum, alsmede van kleine temperatuurverschillen in de kosmische achtergrondstraling. Twee wiskundige aspecten worden beschouwd: fysische verschijnselen moeten onafhankelijk zijn van de keus van de coördinaten waarmee je ze beschrijft, en ze mogen niet afhankelijk zijn van de wiskundige formulering die je kiest om de situatie te beschrijven. In dit proefschrift is laten zien dat de fluctuaties van de ruimte op een fysische manier beschreven kunnen worden, dat wil zeggen, op een manier die onafhankelijk is van de coördinaten en van de wiskunde formulering.

Gauge Invariance and Frame Independence in Cosmology (pdf)

De promotie vindt plaats op maandag 30 september, om 16.15 in de Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Promotor: prof. dr. E.L.M.P. (Eric) Laenen
Co-Promotor: dr. T. (Tomislav) Prokopec

Contact: Jan Weenink