PhD defense Irene Niessen @ RUN

8 november 2012

Promotiebericht
Nikhef, 31-10-2012

Verbeterde Voorspellingen voor SUSY Botsingsdoornedes: Hersommatie van Zachte Gluonen voor SUSY-QCD

Irene Niessen, promovendus aan het Nikhef, verdedigt haar proefschrift donderdag 8 november 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Wat zijn de kleinste deeltjes waar alles van gemaakt is? Wetenschappers hebben hun kennis daarover samengevat in een theorie die het Standaardmodel heet. Dat model werkt op veel vlakken heel goed, maar het is niet compleet. We weten bijvoorbeeld dat er iets moet zijn dat donkere materie heet, maar dat kan het Standaardmodel niet verklaren. Dus hebben we een betere theorie nodig. Een van de mogelijkheden daarvoor is Supersymmetrie. Dat is een theorie die nieuwe deeltjes voorspelt, die bijvoorbeeld donkere materie kunnen verklaren. Maar als supersymmetrie klopt, moeten die deeltjes natuurlijk kunnen zien. Daarom proberen wetenschappers op CERN in Genève die deeltjes te maken en te meten. Om die metingen te begrijpen, moeten we ze vergelijken met voorspellingen, bijvoorbeeld over hoeveel supersymmetrische deeltjes we zouden verwachten. In dit proefschrift staan verbeterde voorspellingen, die deels al op CERN gebruikt worden in de zoektocht naar supersymmetrie.

Irene Niessen: Improving Predictions for SUSY Cross Sections: Soft-Gluon Resummation for SUSY-QCD (pdf)

De promotie vindt plaats op donderdag 8 november, om 10.30 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Promotor: Prof. dr. R.H.P. Kleiss
Co-Promoter: Dr. W.J.P. Beenakker

Contact: Irene Niessen