PhD defense Ido Mussche @ UvA

9 oktober 2012

Promotiebericht
Nikhef, 03-10-2012 

Measurements on top quark pairs in proton collisions recorded with the ATLAS detector

Ido Mussche, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 9 oktober 2012 aan de Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek in de Large Hadron Collider op CERN in Geneve gaat over veel meer dan het Higgsdeeltje. Met de protonbotsingen wordt ook gezocht naar tekortkomingen van het huidige Standaard Model van elementaire deeltjes. Het Standaard Model beschrijft de kleinste bouwstenen van de natuur, en de krachten die deze ondergaan. 
 
De topquark wordt in dit proefschrift gebruikt om te zoeken naar sporen van deeltjes die alternatieve modellen voorspellen. Het ontstaan van de topquark — extreem veel zwaarder dan de andere vijf quarks — is relatief zeldzaam, maar ook heel gevoelig voor zulke alternatieve modellen.  
 
We meten met de ATLAS-detector hoe vaak de topquark voorkomt in protonbotsingen en vergelijken dat met de verwachtingen van het Standaard Model. Daarnaast kijken we of de vervalsrichting van de topquark en de anti-topquark verschilt — dit zou direct duiden op de aanwezigheid van nieuwe, onontdekte deeltjes. De twee metingen lijken echter aan de verwachtingen van het Standaard Model te voldoen, binnen de bereikte meetonzekerheid. We hebben laten zien dat met een identieke analyse van de grotere dataset die op moment van schrijven beschikbaar komt, er met zekerheid modellen en nieuwe deeltjes bevestigd of uitgesloten zullen gaan worden. 

Measurements on top quark pairs in proton collisions recorded with the ATLAS detector (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 9 oktober, om 10.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, van de Universiteit van Amsterdam.

Promotor: Prof. dr. S.C.M. Bentvelsen
Co-Promoter: Dr. P. Ferrari

Contact: Ido Mussche