Pamela Ferrari ontvangt FOM-projectruimtesubsidie

7 januari 2014

Op 17 december 2013 heeft het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM besloten vijf aanvragen te honoreren in de FOM-Projectruimte. Nikhef-onderzoeker Pamela Ferrari ontvangt een FOM-projectruimtesubsidie voor haar voorstel "CP-violation in the Higgs sector".

Over het voorstel
In 2012 hebben de ATLAS en CMS experimenten een nieuw deeltje ontdekt waarvan de eigenschappen overeenkomen met die van het lang gezochte higgs-boson. Dit is de start van het onderzoek naar de higgs-sector en het mechanisme van elektrozwakke symmetriebreking in het Standaard Model (SM), wat verklaart hoe fundamentele deeltjes een massa krijgen.

Er zijn nog steeds een aantal open vragen in de deeltjesfysica en kosmologie. Een van de meest intrigerende is de dominantie van materie over antimaterie in het heelal. Deze kan verklaard worden door schending van de lading en pariteitssymmetrie (CP-schending). CP-schending is inderdaad in de quark-sector van het Standaard Model aanwezig, maar de hoeveelheid is niet genoeg om de waargenomen asymmetrie tussen materie en antimaterie te verklaren. De higgs-sector is mogelijk een extra bron van CP-schending die dit raadsel kan oplossen.

In dit programma zullen de onderzoekers gaan zoeken naar CP-schending in de higgs-sector. Dit zal zijn in de eerste meting van een higgs-boson dat vervalt in twee W-bosonen en samen met twee jets geproduceerd wordt in de fusie van twee gluonen. Deze eindtoestand is zeer gevoelig voor CP-schending. De resultaten worden gecombineerd met indirecte informatie over CP-schending in de Higgs-sector verkregen uit de productie en vervalshoudingen van het higgs-boson.

Over FOM-Projectruimte
De Projectruimte is één van de subsidie-instrumenten die FOM heeft om het uitvoeren van natuurkundig onderzoek te financieren. De Projectruimte maakt kleinschalige projecten mogelijk voor fundamenteel onderzoek in de fysica met een vernieuwend karakter en een aantoonbaar wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie. Meer informatie over de Projectruimte vindt u op de website van FOM.

(Bron: FOM-persbericht)