Onderzoeker ontvangt Veni-subsidie voor Nikhef-voorstel

28 - 07 - 2017


Onderzoeker Rhorry Gauld ontvangt een Veni-subsidie voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Precisie fysica met zware quarks: van colliders tot de kosmos’. Hij zal zijn onderzoek binnen de Nikhef theorie groep verrichten.

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn, en biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. Het maximale bedrag dat kan worden ontvangen met een Veni-subsidie is € 250.000,-.

Precisie fysica met zware quarks: van colliders tot de kosmos – Dr. Rhorry Gauld (Theorie)
De hoogenergetische botsingen bij de Large Hadron Collider (LHC) bieden een ideale omgeving voor het onderzoeken van zware quark productie. De LHC gegevens zullen worden gebruikt om de zware quark productie in onze atmosfeer te voorspellen, die plaatsvindt als ultra hoogenergetische kosmische neutrinos op de aarde botsen.

Ook onderzoeker Wilke van der Schee (Universiteit Utrecht) ontvangt een Veni-subsidie. Hij werkt aan het quark-gluon plasma waar Nikhef bij de LHC-detector ALICE onderzoek naar doet.

Quark-gluon plasma en zwarte gaten
Bij botsingen van loodkernen in de LHC versneller ontstaat een quark-gluon plasma. Door de sterke kracht tussen deze deeltjes heeft dit plasma verrassend sterke overeenkomsten met de horizon van een zwart gat. Dit onderzoek modelleert de formatie en evolutie van dit plasma gebruikmakend van een corresponderend zwart gat.

Meer informatie
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef – 020 – 592 5075 – email

Bron: NWO

Het persbericht van NWO