Nikhef toont technologie voor CERN en Einstein Telescoop op Precisiebeurs

30 november 2016

Voor de vijfde achtereenvolgende keer heeft het ILO-Net, waar ook Nikhef deel van uitmaakt, meegewerkt aan de Precisiebeurs in Veldhoven. Met een deelname van meer dan 1500 bezoekers per dag behoort deze beurs tot de best bezochte op het gebied van technologie-ontwikkeling in Nederland, maar er waren exposanten uit heel Europa aanwezig. Op de beursvloer waren meer dan 300 bedrijven, van klein tot groot, aanwezig.

De bijdrage van het ILO-Net bestond uit een lezingenprogramma gewijd aan Big Science, op de eerste ochtend van het programma. De presentaties waren dit jaar gewijd aan de laatste ontwikkelingen in het kader van CERN, ITER, ESRF en ESA (in het bijzonder de nieuwe röntgentelescoop ATHENA). Deelname van Nederland aan deze faciliteiten schept vele mogelijkheden voor bedrijven om technologie te leveren en de presentaties waren er vooral op gericht om de werkpakketten te illustreren waarop bedrijven zich kunnen intekenen. Het is niet altijd even gemakkelijk voor bedrijven om een tendertraject te doorlopen. In een aantal presentaties, verzorgd door vertegenwoordigers van de Big Science faciliteiten, werd ingegaan op de aanbestedingsprocedures, en werden tips gegeven hoe de kansen op toekenning van contracten kunnen worden geoptimaliseerd. De presentaties werden met een aantal van tussen de 40 en 80 bezoekers goed bezocht.

Centraal op de beursvloer werd aandacht besteed aan een aantal actuele ontwikkelingen bij Nederlandse onderzoeksinstellingen. In het bijzonder toonde Nikhef zijn bijdragen aan CERN en aan de ontwikkeling van technologie voor de Einstein telescoop, een nieuwe interferometer voor de detectie van gravitatiegolven. Nederland heeft een uitstekende kans om deze faciliteit, in een brede internationale samenwerking, te realiseren in Zuid-Limburg. CERN had Ron Suykerbuik afgevaardigd die op de stand namens dit grootste deeltjeslaboratorium een aantal show cases presenteerde, waaronder een sectie van de supergeleidende  versnellerdipoolmagneet die de met lichtsnelheid reizende deeltjes in hun 30 km lange circelvormige baan moet houden. Hij gaf daarbij een uitgebreide toelichting voor de bezoekers over de werking en controle van versnellers en de constructie van supergeleidende magneten.

Alle Big Science presentaties zijn te downloaden van de website van de Precisiebeurs. Daar is ook het volledige Big Science programma te vinden.

Het ILO-Net zal snel met het Mikrocentrum een evaluatie starten om ervoor te zorgen dat ook volgend jaar weer een succesvolle bijdrage gerealiseerd zal worden. De volgende  Precisiebeurs zal in 2017 op 15 en 16 november gehouden worden.

Meer informatie
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef – 020 – 592 5075 – email

Bron: Big Science for Business