Nikhef onderzoekers ontvangen FOM-projectruimte subsidie

23 november 2016

Het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM heeft de aanvraag van Nikhef-onderzoekers Marcel Merk en Robert Fleischer in de FOM-Projectruimte gehonoreerd. De Projectruimte maakt kleinschalige projecten mogelijk voor fundamenteel natuurkundeonderzoek met een vernieuwend karakter en wetenschappelijk, industriële of maatschappelijke urgentie. Het bedrag dat wordt toegekend met de FOM-projectruimte subsidie is €504.000,-.

De subsidie wordt toegekend aan het onderzoek ‘Very rare beauty decays: a magnifying glass for quantum physics‘.
Tijdens Run 1 van de LHC is een uiterst zeldzaam proces ontdekt waarbij deeltjes, die bestaan uit beauty- en anti-strange quarks, uit elkaar vallen in twee muonen. Middels een quantummechanische verbodswet voorspelt het standaardmodel van elementaire deeltjes dat dit proces gemiddeld slechts mag voorkomen met een statistiek van drie keer op één miljard vervallen. Vanwege deze zeldzaamheid is dit proces uiterst gevoelig voor het bestaan van krachten of deeltjes voorbij het standaardmodel, vaak ‘nieuwe fysica’ genoemd. Ook wordt het door dit voorstel mogelijk om een ander, nog zeldzamer verval dat reeds is waargenomen in de LHC te onderzoeken.
Het toegekende project betreft een combinatie van zowel een nieuwe theoretische (Robert Fleischer) en experimentele (Marcel Merk) aanpak om deze bijzondere quantumprocessen onder het vergrootglas te leggen.
Robert Fleischer, onderzoeker bij de Theoretische Fysica-groep, reageert enthousiast: “Dit voorstel opent nieuwe en spannende mogelijkheden om het standaardmodel te onderzoeken en zou zelfs kunnen leiden tot nieuwe fysica!”
Het Bs vervalsproces volgens het Standaardmodel.
Het Bs vervalsproces volgens het Standaardmodel.
De zoektocht naar nieuwe fysica.
De zoektocht naar nieuwe fysica.
Over de FOM-Projectruimte
De FOM-Projectruimte is een van de subsidie-instrumenten waarmee FOM natuurkundig onderzoek financiert. Het budget hiervoor was in 2016 10 miljoen euro, waarvan 3 miljoen euro is bestemd voor honoreringen in het kader van het Sectorplan natuur-en scheikunde. Onderzoekers kunnen doorlopend aanvragen indienen voor de FOM-Projectruimte. FOM behandelt de aanvragen in batches van 15 à 25 stuks op volgorde van binnenkomst. Vanaf januari wordt dit subsidie-instrument uitgevoerd binnen het nieuwe domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) van NWO.

 

Meer informatie
Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef – 020 – 592 5075 – email

 

Bron: FOM