Nikhef-onderzoeker ontvangt Rubiconbeurs

19 juli 2016

NWO heeft een Rubiconbeurs toegekend aan natuurkundige Michalis Agathos. Hij gaat de komende twee jaar zwaartekrachtsgolven onderzoeken bij de afdeling Applied Mathematics and Theoretical Physics van de Universiteit van Cambridge.

Michalis Agathos is onderzoeker bij de afdeling Natuurkunde aan de VU en het Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Hij is verheugd over de beurs die hij mocht ontvangen.  ‘Na een enerverend onderzoeksjaar naar zwaartekrachtgolven, ben ik heel blij met deze Rubicon-beurs. Hierdoor kan ik mijn onderzoek op dit gebied blijven continueren,’ aldus Agathos.
‘Honderd jaar nadat Einstein het bestaan van zwaartekrachtgolven voorspelde, hebben we een totaal nieuwe relatie tot het heelal: we kunnen de trillingen als het ware ‘voelen’ in de materie van de ruimte zelf.  Mede dankzij deze beurs, ga ik onderzoeken hoe zwarte gaten, neutronen sterren en andere astrofysische verschijnselen in het heelal functioneren. Ik hoop te kunnen bijdragen aan veel nieuwe, geweldige ontdekkingen.’

Ook VU-criminologe Elinor Fry heeft een Rubiconbeurs gekregen. Zij gaat hiermee een jaar naar de University of Texas (Austin, VS) om bij het Center for International Security and Law (School of Law) onderzoek te doen naar het preventief vervolgen van ‘Syriëgangers’.

Rubicon
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).

Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap.

Meer informatie
Bron: nieuwsbericht Vrije Universiteit Amsterdam