Nikhef-onderzoeker ontvangt belangrijke Vici-beurs

12 februari 2016

Olga Igonkina, Nikhef-onderzoeker en bijzonder hoogleraar bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit heeft één van de 32 felbegeerde Vici-beurzen ontvangen.

De financiering is bedoeld om de komende 5 jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Igonkina kreeg de beurs naar aanleiding van haar onderzoek naar leptonen. Hieronder een korte samenvatting van het onderzoek.

Hoe leptonen de wereld maken
Tijdens de Oerknal werden materie en antimaterie in gelijke hoeveelheden ‘gemaakt’. Waarom zien we dan 13.8 miljard jaar na dato een overweldigend overschot aan materie en amper antimaterie? Deeltjesfysici denken dat het elementaire lepton deeltje het antwoord kan bieden op deze fundamentele vraag over de evolutie van ons Universum.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Wetenschapscommunicatie: email – 020-592 5075 / 020- 592 2075

Het persbericht van NWO leest u hier.

Foto Prof. dr. Olga Igonkina: Pieter Crucq