Nikhef-bijdrage aan upgrade LHC-experimenten ontvangt ruim 15 miljoen euro van NWO

1 juli 2014

Nikhef-nieuwsbericht

Amsterdam, 1 juli 2014 – Staatsecretaris Sander Dekker van OCW en voorzitter Jos Engelen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakten vandaag bekend dat de Nikhef-bijdragen aan het upgraden van de experimenten bij de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN een investeringssubsidie zullen ontvangen van 15,2 miljoen euro. Dit is in het kader van NWO’s ‘Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten’. Nikhef is in het goede gezelschap van vijf andere indieners van onderzoek met internationale uitstraling, die tezamen 81 miljoen euro ontvangen, waardoor een forse impuls wordt gegeven aan Nederlands onderzoek.

De indieners zijn bijzonder trots op de honorering:

Frank Linde (directeur Nikhef): “Met deze fantastische investeringssubsidie kunnen wij onze bijdragen leveren aan de verbeteringen van de experimenten bij CERN’s Large Hadron Collider in Genève. Daarmee kunnen we blijven profiteren van het enorme ontdekkingspotentieel van deze versneller. We hopen vanaf volgend jaar met het verhogen van de botsingsenergie en de botsingsintensiteit niet alleen nauwkeurig de eigenschappen van het recent ontdekte higgsdeeltje te bepalen, maar natuurlijk hopen we vooral op nieuwe ontdekkingen!”

Jeff Templon (programmaleider Physics Data Processing Nikhef) vult aan: “Wij zijn heel blij, dat ook middelen zijn toegekend voor de voortzetting van de nationale ‘computing infrastructuur’, die wij de afgelopen jaren, samen met SURFsara, dankzij het ‘BiG Grid project’ hebben kunnen opbouwen en die door verschillende onderzoeksdisciplines gebruikt wordt.”

Paul de Jong (co-programmaleider ATLAS-groep Nikhef en hoogleraar UvA): “De honorering van onze aanvraag is geweldig nieuws en toont het belang van de LHC aan, ook voor de Nederlandse wetenschap. Hiermee staat Nederland voorop in ontwerp en productie van nieuwe detectoren voor het ATLAS-experiment, en krijgen onze studenten de beste faciliteiten voor onderzoek aan higgsdeeltjes en voor mogelijke nieuwe ontdekkingen.”

Nicolo de Groot (co-programmaleider ATLAS-groep Nikhef en hoogleraar RU): “De ontdekking van het higgsdeeltje twee jaar geleden is pas het begin geweest van een heel ambitieus LHC programma. Deze toekenning zorgt ervoor dat we de ATLAS-detector kunnen verbeteren om met hogere intensiteit precisiemetingen van het higgsdeeltje te kunnen uitvoeren en in de LHC naar donkere materie te kunnen zoeken. Onze promovendi kunnen hiermee nog jarenlang baanbrekend onderzoek verrichten.”

Raimond Snellings (programmaleider ALICE-groep Nikhef en hoogleraar UU): “Met de toegekende financiering kan voor het ALICE-experiment een nieuwe geavanceerde siliciumdetector gebouwd worden. Deze financiering maakt het nu mogelijk om tot en met 2021 bij de grootste versneller ter wereld het minst begrepen onderdeel van het Standaard Model, de sterke interactie, te onderzoeken en daardoor beter te begrijpen wat de eigenschappen waren van de materie in het Universum net na de Big Bang.“

Marcel Merk (programmaleider LHCb-groep Nikhef en hoogleraar VU): “De experimentele natuurkundegroepen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen staan te popelen om samen met Nikhef het krachtigste experiment ter wereld te realiseren met als doel het antimateriemysterie te ontrafelen.”

Nederlandse bijdrage aan detector-upgrades LHC CERN

Nederland levert een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond de Large Hadron Collider op CERN in Genève. Nikhef is lid van drie LHC-experimenten en ontvangt voor een upgrade van de ATLAS-, ALICE- en LHCb-detectoren, en de computing-infrastructuur voor dataopslag en –analyse, 15,2 miljoen euro uit de Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten.

Bekijk een filmpje over Nikhef
Link naar NWO persbericht

Meer informatie:
Vanessa Mexner, afdeling wetenschapscommunicatie, 020- 592 5075
Frank Linde, directeur Nikhef, hoofdindiener van het voorstel