Mischke gekozen tot Fellow van Institute of Phyiscs

11 - 07 - 2018


André Mischke (Nikhef, UU) is verkozen tot Fellow van het Britse Institute of Physics, een toonaangevende wetenschappelijke vereniging die zich inzet voor de natuurkunde. Fellowship is de hoogste vorm van lidmaatschap van het instituut. Met deze beslissing erkent het Institute of Physics zijn prestaties en impact in het vakgebied.

Mischke (1972) is trots dat hij gekozen is. “Ik vind het een eer. Het Institute of Physics bevordert met dit soort benoemingen de internationale samenwerking. Wetenschap kent geen grenzen.” Mischke doet experimenteel onderzoek naar zware quarks bij de ALICE-detector van de deeltjesversneller LHC op CERN. Hij heeft daar een langlopende samenwerking met meerdere Britse groepen. Zo was hij onlangs een half jaar op sabbatical in Birmingham.

Naast zijn werk op CERN vindt Mischke het interessant om technologie en algoritmen uit de deeltjesfysica te gebruiken in andere vakgebieden. Hij ontving in 2014 een ERC Proof of Concept-beurs voor de inzet van deze technologie bij de opsporing van borstkanker. Dat onderzoek resulteerde in de bouw van een prototype van een nieuw soort mammograaf, dat nu is overgenomen door ASI (Amsterdam Scientific Instruments). “Ik zou ook graag kijken of wij met machine learning wat kunnen betekenen in de radiologie”, vertelt Mischke. “Ik denk dat we daar met onze kennis ook wat bij zouden kunnen dragen. De complexe data-analyses uit de deeltjesfysica kan in aangepaste vorm geschikt zijn om afwijkingen in mammografische beelden op te sporen. Met machine learning zou je relevante informatie omhoog kunnen halen en ruis onderdrukken.”

Mischke is verbonden aan de afdeling Natuur- en Sterrenkunde van de Universiteit Utrecht. In 2016 werd hij ook verkozen tot lid van Academia Europaea.

Bron: UU
Foto: UU

IoP certificaat Mischke

Certificaat van het IoP