Lydia Brenner wint Jan Kluyver-prijs 2017

11 december 2017

Op maandag 11 december, tijdens de Nikhef-jaarvergadering, werd bekend gemaakt dat de Jan Kluyver-prijs 2017 voor de beste Engelse samenvatting van een Nikhef-proefschrift is gewonnen door Lydia Brenner.  Zij nam zelf de prijs in ontvangst.

Lydia Brenner promoveerde op vrijdag 22 september 2017 aan de Universiteit van Amsterdam met haar proefschrift “Character Profile of the Higgs boson”.

Elementaire deeltjesfysica beschrijft en meet de eigenschappen van de kleinste, meest fundamentele deeltjes waaruit ons universum bestaat. Het standaardmodel der deeltjesfysica (SM) biedt een fundamentele beschrijving van deeltjes en hun dynamica en interacties. De deeltjes in de theorie zijn, a priori, massaloos, in tegenstelling tot deeltjes die in experimenten worden gemeten. Om de oorsprong van de massa van elementaire deeltjes te beschrijven is het Brout-Englert-Higgs-mechanisme geïntroduceerd. Het complexwaardige Higgsveld introduceert een spontane breking van de elektrozwakke ijkgroep indien deze een niet-verdwijnende vacuümverwachtingswaarde verkrijgt. Een van de hoofddoelen van de Large Hadron Collider (LHC) programma’s van CERN is om te verifiëren dat het Higgsmechanisme de oorsprong van de massa van elementaire deeltjes is.

Higgsfysica bij de ATLAS-detector heeft een spannende nieuwe fase van precisiemetingen bereikt, maar de analyses zijn nog steeds grotendeels opgezet voor het uitvoeren van een zoektocht.

Het onderzoek gepresenteerd in dit proefschrift heeft metingen in de Higgssector gegeven, limieten geplaatst op nieuwe fysica en, met de hulp van analytische Lagrangiaan morphing, de deur opengezet voor precisiemetingen van Higgsfysica bij de LHC. Een spannende, interessante en productieve nieuwe fase van precisiemetingen in Higgsfysica bij de ATLAS-detector is begonnen.

Hier de Engelse samenvatting waarmee Lydia de Jan Kluyverprijs won.

 

Over de Jan Kluyver-prijs
De Jan Kluyver-prijs voor de beste Engelse samenvatting van een Nikhef-proefschrift is in 2010 ingesteld door de onderwijscommissie van de Onderzoekschool Subatomaire Fysica. De jury bestaat uit voormalige directeuren van het Nikhef.

Zonder de inzet van prof. dr. Jan Kluyver zou de Nikhef samenwerkingsovereenkomst in 1975 nooit tot stand gekomen zijn. Omdat de belangrijkste output van het Nikhef ongetwijfeld de excellent opgeleide zojuist gepromoveerde fysici zijn die de toekomst van Nikhef’s onderzoeksveld mede zullen bepalen, draagt deze prijs de naam van Jan Kluyver.

Informatie over de prijs
Klik hier voor informatie over de Jan Kluyver prijs in het Nederlands
Click here for information about the Jan Kluyver prize in English