Kunstwerken onthuld op Science Park Amsterdam

11 juli 2013

Woensdag 10 juli onthulden Caroline Gehrels, wethouder gemeente Amsterdam en Thijs Reuten, bestuurder stadsdeel Oost, drie kunstwerken in openbare ruimte op Science Park Amsterdam. De kunstwerken van Nicky Zwaan, Nienke Korthof en Barbara Recourt en Fons Broess liggen en hangen verspreid over het hele park en zijn inspirerende ontmoetingsplaatsen voor alle medewerkers, bezoekers en passanten.

De kunstwerken zijn tot stand gekomen met steun van stadsdeel Oost, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Science Park Amsterdam, FOM-instituut AMOLF, Nikhef, CWI, SURFsara en Matrix Innovation Center.

Steps of Science – 48 tiles of organised knowledge
‘Steps of Science – 48 tiles of organised knowledge’ van Nienke Korthof tonen ultra korte animaties vanmaximaal 16 frames in stoeptegels als een walk of fame van het wetenschappelijke onderzoek op het Science Park Amsterdam. De animaties zijn geprint als lenticulair. De tegels zijn geplaatst op de hoofdwandelroutes en bij bushaltes op het terrein. Op de tegels zijn ook verschillende beelden van Nikhef terug te vinden: botsing in de ATLAS detector, zichtbaar gemaakte data, een reis door de tunnel van de LHC deeltjesversneller in Genéve, de ATLAS detector, detectoren en astrodeeltjefysica, botsing zware atoomkernen en GridPix.

Raw Paradise
Het lichtkunstwerk ‘Raw Paradise’ van Nicky Zwaan laat de zon of de maan schijnen in de 170 meter lange tunnel die toegang geeft tot Science Park Amsterdam. Door de honderden LED-lichtbakken versmelt het kunstlicht met het licht van buiten. Door beweging gaat het licht een verhouding aan met de verschillen in tempo waarmee de voetgangers, fietsers en auto’s zich door de tunnel voortbewegen.

Wortels van Science Park
Amsterdam Zittenblijvers, stilzitters, langzitters, plakkers en wiebelkonten: ze vinden allemaal hun draai op een van de 40 ‘Wortels van Science Park Amsterdam’, aldus Barbara Recourt en Fons Broess. Overal op het park komen de wortels uit de grond als ontmoetingsplaats voor de gebruikers van het park. Het idee van de ‘hermetische schakel’ dient als uitgangspunt voor het patroon op de wortels en legt uit dat alles in de kosmos met elkaar verbonden is.

Wandelkaart
Er is een wandelkaart gemaakt van de kunstwerken en de bijzondere architectuur op het Science Park Amsterdam. Download de wandelkaart of heel hem gratis af bij Café Restaurant Polder.

Bron: Science Park Amsterdam