Het Antimaterie Mysterie: lezing van Marcel Merk in Venlo

26 september 2014

Uit: De Limburger

Op 26 september houdt  Prof. Dr. Marcel Merk een lezing in het zalencentrum “Het nieuwe baken”, Grote Kerkstraat 17 te Venlo, ingang via de Brouwersplaats.

De titel van de voordracht luidt:
Het Antimaterie Mysterie

De voordracht: In 1928 voorspelde de net zo excentrieke als briljante Britse natuurkundige Paul Dirac op basis van zijn beroemde vergelijking dat er in de natuur antimaterie moet kunnen bestaan. Zijn voorspelling werd in  eerste instantie zeer sceptisch ontvangen, maar dit veranderde toen in 1932 onverwacht het anti- elektron werd ontdekt als een bijproduct van botsingen van kosmische stralen in de atmosfeer. Ondanks  dat tegenwoordig veelvuldig antimaterie deeltjes geproduceerd worden in deeltjesversnellers blijken ze in  het universum niet vrij voor te komen.

Het antimaterie mysterie gaat om de vraag hoe het mogelijk is dat  er tijdens de oerknal niet gelijke hoeveelheden materie en antimaterie zijn ontstaan. Is het recent ontdekte Higgs deeltje hiervan wellicht de oorzaak? Deze vraag en de zoektocht naar een antwoord met de LHC versneller van CERN is het centrale onderwerp van de voordracht.

De spreker: Prof. dr. Marcel Merk was tijdens zijn jeugd een fervente lezer van science-fiction verhalen, wat  resulteerde in een studie in natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn  specialisatie was de deeltjesfysica en zijn promotie bracht hem tot CERN, waar hij betrokken was bij het  grote LEP experiment. Sinds 1995 is hij als onderzoeker terug in Nederland en betrokken bij het antimaterie onderzoek. Op dit moment is hij hoofd van de afdeling B-fysica van het Nikhef instituut.

Belangstellenden zijn wederom ter kennismaking van harte welkom.

De avond begint om 19h30.