Frank Linde en Stan Bentvelsen ontvangen Physicaprijs 2013

25 april 2013

Afgelopen vrijdag ontvingen Frank Linde en Stan Bentvelsen (voormalig programmaleiders van de Nikhef ATLAS-groep) de Physicaprijs 2013 voor hun bijdragen aan de ontdekking van het Higgs-deeltje met de Atlasdetector. 

In het avondprogramma van FYSICA 2013 spraken zij de bijbehorende Physicalezing uit. De titel van de lezing was ‘De jacht op de Higgs’, waarbij zowel ingegaan werd op de start (Frank Linde) als op de ontdekking (Stan Bentvelsen). Na de lezingen ontstond er een levendige discussie met het enthousiaste publiek.

De Physicaprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een eminente, in Nederland werkzame, fysicus. De prijs wordt na consultatie van diverse vertegenwoordigers van de natuurkundegemeenschap in Nederland door de voorzitters van de NNV en de Stichting Physica toegekend.

Frank Linde: "Ik vond de Higgs ontdekking van 4 juli vorig jaar (werk-technisch gezien) al het meest emotionele moment uit mijn carriere. Extra leuk als daar dan ook nog eens een prijs aan verbonden wordt. Ook ontzettend mooi voor Nikhef, temeer omdat vanwege het collaboratieve karakter van veel van ons onderzoek prijzen en premies vaak onze neus voorbij gaan."

Stan Bentvelsen: "Fantastisch dat deze prijs is toegekend aan de experimentele deeltjesfysica. Ik beschouw het als een erkenning voor de jarenlange werkzaamheden van de Nikhef-Atlas groep – die hiermee als geheel de waardering krijgt voor deze ontdekking."