FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs toegekend aan oud-Nikhef promovendus Mark Beker

17 oktober 2014

Oud-Nikhef promovendus Dr. Mark Beker heeft de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs 2014 ontvangen voor een hoofdstuk in zijn proefschrift waarin hij de invloed van seismische grondbewegingen op gravitatiegolfdetectoren beschrijft. FOM moedigt met de jaarlijkse FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs van 5.000 euro FOM-promovendi aan om een apart hoofdstuk in hun proefschrift te wijden aan valorisatieaspecten van hun promotieonderzoek. De prijs wordt op 20 januari 2015 uitgereikt tijdens Physics@FOM Veldhoven.

Tijdens zijn promotieonderzoek binnen Nikhef bestudeerde Beker hoe seismische grondbewegingen van invloed zijn op gravitatiegolfdetectoren. Bij lage frequenties vormen deze bewegingen de grootste uitdaging voor nieuwe detectoren. Om seismische en/of Newtoniaanse ruis zoveel mogelijk uit te sluiten, zijn netwerken van gevoelige versnellingsopnemers essentieel.

In zijn valorisatiehoofdstuk beschrijft Beker het door zijn groep ontwikkelde low power draadloos netwerk van dergelijke versnellingsopnemers, dat gebruikt kan worden voor olie- en gasexploratie. Samen met zijn promotor, Nikhef-onderzoeker prof.dr. Jo van den Brand, heeft Beker na zijn promotie de spin-out Innoseis BV opgericht, waarin hij deze en soortgelijke multinode-sensor-grids verder ontwikkelt en ook voor andere toepassingen commercialiseert. "Het is geweldig dat ik mede dankzij mijn promotor en Nikhef de kans krijg om dit te doen", aldus Beker, die met Innoseis tevens een trillingsvrije testinfrastructuur heeft ontwikkeld voor het karakteriseren van sensoren voor olie- en gasexploratie, waarvoor de commerciƫle contracten rechtstreeks door Shell met Innoseis zijn afgesloten. Daarnaast overlegt hij met diverse partijen om zijn technologie te implementeren in onder andere atoominterferometeropstellingen en de nieuwste gravitatiegolfdetectoren. "Beker illustreert met zijn valorisatiehoofdstuk dat ook in het meest fundamentele fysicaonderzoek vele mogelijkheden tot valorisatie te vinden zijn", aldus de jury.

Meer informatie:

Dr. Mark Beker, 06 11 24 75 38