18-03-2011: Masterclass 2011

18 maart 2011

Op 18 maart 2011 organiseert Nikhef in internationaal verband een Masterclass van één dag, bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het VWO. De deelnemers krijgen na enkele inleidende cursussen de gelegenheid om zelf botsingen tussen elementaire deeltjes te bestuderen.  Dit jaar werken we voor het eerst met echte data uit de LHC (CERN)!

De Masterclass duurt van 10:00 tot 17.30 uur en de volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:
–    Wat zijn de fundamentele bouwstenen van materie?
–    Hoe kan ik die identificeren?
–    Welke krachten houden hen bij elkaar?
–    Hoe werken de krachten?
–    Hoe ver zijn de mysteries van materie nu ontrafeld?

Programma
Het programma bestaat uit twee colleges over deeltjesfysica in de ochtend, daarna een door Nikhef georganiseerde lunch. In de middag vinden workshops plaats waarbij je samen met wetenschappers de data van botsingen van deeltjes in de LHC deeltjesversneller op CERN gaat analyseren. Na afloop zullen deze resultaten via een videoconferentie worden besproken met andere deelnemers van de Masterclass uit andere landen over de hele wereld.

Hoe aanmelden?
Je kunt je aanmelden voor de Masterclass 2011 door dit online formulier in te vullen. Wanneer er teveel aanmeldingen zijn, zullen wij een selectie maken en zullen we maximaal 2 leerlingen per school aannemen. Je krijgt uiterlijk een week van tevoren per email een bevestiging of je wel of niet kunt meedoen aan de Masterclass.

Waar?

De Masterclass vindt plaats van 10:00 tot 17:30 uur bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef), in de Watergraafsmeer. Nikhef is gelegen op het Science Park 105 te Amsterdam. Deelname is gratis, reiskosten komen voor eigen rekening.

Meer weten?
Meer informatie over Nikhef vind je op www.nikhef.nl.
Inhoudelijke informatie over deze dag is te vinden op www.physicsmasterclasses.org/