Drielandenbijeenkomst Einstein Telescoop

05 - 02 - 2018


Het zou goed zijn als Nederland, Duitsland en België meer samen optrekken in het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven, aldus Frank Linde van Nikhef. Tijdens de bijeenkomst ‘The Einstein Telescope Project’ in Luik zijn onlangs de onderlinge banden aangehaald. Het tweedaagse symposium werd bezocht door wetenschappers, bestuurders en mensen uit de industrie.

Het wetenschappelijk programma van de conferentie bestond uit data-analyse, geologie en seismologie en natuurlijk astrofysica. Ook is er gesproken over nauwere samenwerking tussen de drie landen op het gebied van gravitatiegolven. De bijeenkomst was eind januari 2018 en trok 140 mensen, met name uit Nederland, België en Duitsland. Ze werd georganiseerd door de Universiteit Luik.

Het hoofd van de Gravitatiegolvengroep van Nikhef, Frank Linde, vertelt dat het een levendige, goed bezochte bijeenkomst was: “Met boeiende lezingen, onder meer over de Limburgse ondergrond.” Hij hoopt op een meer structurele samenwerking. We willen in ieder geval gezamenlijk aan de slag bij het werven van fondsen voor een kleine interferometer in het zuiden van Nederland, met armen van 20 meter”, vertelt Linde.”Daar zouden we veel van kunnen leren, met oog op de toekomstige Einstein Telescoop.” De bijeenkomst in Luik verdient later in 2018 zeker een vervolg, aldus Linde.

Foto: Eric Hennes demonstreert zwaartekrachtsgolven
Credit: Marco Kraan, Nikhef