Drie Nikhef-onderzoekers ontvangen Vici-beurs

17 - 02 - 2017


De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie Nikhef onderzoekers een Vici-beurs toegekend. Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen. In totaal krijgen 34 Nederlandse toponderzoekers deze subsidie van anderhalf miljoen euro.

Hieronder de drie voorstellen die werden gehonoreerd:

Waar komen kosmische neutrino’s vandaan? – Dr. A.J. (Aart) Heijboer
Neutrino’s zijn spookachtige elementaire deeltjes. Met een enorme neutrinodetector op de bodem van de Middellandse Zee, kunnen we neutrino’s uit de kosmos meten. Daarmee zullen de spectaculaire astrofysische objecten waar de neutrino’s vandaan komen beter begrepen kunnen worden. Daarnaast kunnen de mysterieuze eigenschappen van de neutrino’s zelf ontrafeld worden.

Donkere materie in de LHC – Dr. W.D. (Wouter) Hulsbergen
De beweging van sterren stelt wetenschappers voor een groot raadsel. Sterrenstelsels lijken omgeven door een wolk van ‘donkere materie’, die de sterren aantrekt, maar zich verder niet laat zien. In dit onderzoek gaan natuurkundigen op zoek naar deze onbekende materie in botsingen van de Large Hadron Collider op het CERN in Genève.

Zoek de (anti)materie verschillen – Dr. N. (Niels) Tuning
Hoe ‘voelen’ quarks elkaar? De elementaire deeltjes ‘voelen’ elkaar door uitwisseling van krachtdeeltjes, of via het onlangs ontdekte Higgsdeeltje. De quarks krijgen zo hun massa. Het Higgsdeeltje zorgt er ook voor dat deeltjes en anti-deeltjes zich anders gedragen. Is dat de sleutel om de materie in het heelal te begrijpen?

Over de Vici selectie
Dit jaar dienden 235 onderzoekers een vooraanvraag in voor een Vici, waarvan 138 onderzoekers hun voorstel verder hebben uitgewerkt. 60 onderzoekers mochten hun voorstel vervolgens mondeling komen toelichten voor een beoordelingscommissie. Op basis van internationale en nationale adviezen werden uiteindelijk 34 voorstellen voor honorering geselecteerd. Dit komt neer op een toekenningspercentage van 14,5%.

Meer informatie
Afdeling Wetenschapsvoorlichting – e-mail – 020 592 5075

Het persbericht van NWO leest u hier.