BètaBreak: de Theorie en de Praktijk

19 november 2014

De BètaBreak van woensdag 19 november gaat over abstract onderzoek. Op de bovenste etages van het Science Park krioelt het van de wiskundigen en theoretisch natuurkundigen: hoe vinden zij hun inspiratie? Laten ze zich leiden door de toepassing, of door de schoonheid van hun formules? En is er wel altijd een maatschappelijk doel gediend? Jan Wiegerinck, directeur van het Korteweg-De Vries Insituut voor wiskunde weet hier meer van.

Soms lijken in de natuurkunde de “theoreten” lijnrecht tegenover de “experimentatoren” te staan: de ene groep draait aan de knoppen van de grote machines, maar zou er eigenlijk niets van snappen, de andere groep zit ergens op een zolderkamertje formules op te schrijven, maar is elk contact met de realiteit verloren. Wim van Saarloos, directeur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), heeft een beetje van beide onder zich. Wat denkt hij van deze dichotomie: liggen theorie en praktijk echt zo ver uit elkaar?

Shanna Haaker, pas gepromoveerd op het Quantum Hall effect, is de oprichtster van de Amsterdamse Nerd Nite. Lukt het daar om ingewikkelde theorieën aan het grote publiek uit te leggen? We gaan het horen!

BètaBreak: de theorie en de praktijk
woensdag 19 november, 12:00-13:00 uur,
in de centrale hal van het FNWI-gebouw op het Amsterdam Science Park

*  Shanna Haaker, theoretisch natuurkundige én oprichtster Nerd Nite Amsterdam
*  Wim van Saarloos, directeur FOM
*  Jan Wiegerinck, directeur KdVI

http://www.betabreak.nl/