25-01-2012: PhD defense Naomi van der Kolk @ UU

25 januari 2012

Promotiebericht
Nikhef, 17-01-2012

To flow or not to flow 
A study of elliptic flow and nonflow in proton-proton collisions in ALICE

Naomi van der Kolk, promovendus aan het Nikhef, verdedigt haar proefschrift woensdag 25 januari 2012 aan de Universiteit van Utrecht.

Het standaardmodel van de deeltjesfysica beschrijft alle, tot nu toe, bekende elementaire deeltjes en de krachten die tussen deze deeltjes werken.  Zo is er de sterke kernkracht die ervoor zorgt dat quarks in hadronen opgesloten zijn en ook dat de nucleonen in een atoomkern bij elkaar blijven ondanks hun elektrische afstoting. De theorie die deze sterke kernkracht beschrijft heet quantumchromodynamica.
Exacte berekeningen in deze theorie zijn moeilijk omdat de gluons, de deeltjes die de sterke kernkracht overdragen, ook onderling interacties aangaan. Daarentegen zijn numerieke berekeningen wel mogelijk en voorspellen deze het bestaan van een nieuwe fase van nucleaire materie bij extreem hoge temperaturen en dichtheden. Deze nieuwe fase heet het Quark Gluon Plasma.  

Het ALICE-experiment bij de LHC-versneller nabij Geneve is gebouwd om een QGP kortstonding te laten ontstaan in de botsing tussen de kernen van twee loodatomen.  Hierdoor kunnen de eigenschappen van het QGP bestudeerd worden. De vorming van een QGP in de botsing zal resulteren in een collectieve beweging van de deeltjes die uit de botsing ontstaan. Dit wordt collectieve flow  genoemd. De meest dominante uitingsvorm van deze collectiviteit is een voorkeursrichting van de ontstane deeltjes in het vlak loodrecht op de bundelpijp. 

De hoge botsingsenergie van de LHC-versneller  doet theoretici speculeren over de mogelijkheid van collectief gedrag in botsingen tussen protonen.
Dit onderzoek toont aan dat collectiviteit, indien aanwezig, een zeer kleine bijdrage levert aan de correlaties die bestaan tussen de deeltjes die ontstaan in een proton-protonbotsing.

Naomi van der Kolk: To flow or not to flow 
 A study of elliptic flow and nonflow in proton-proton collisions in ALICE
 (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 25 januari, om 12.45 in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Promotores: Prof. dr. Th. Peitzmann en Prof. dr. R.J.M Snellings

Contact: Naomi van der Kolk